Kas notiek ar ādu, iestājoties menopauzei, un kā parūpēties par to?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ikvienas sievietes dzīvē pienāk brīdis, kad nākas sastapties ar jaunu un pavisam dabisku dzīves posmu – menopauzes iestāšanos. Lai arī ar katru nodzīvoto gadu mūsu dzīves pieredze palielinās, to diemžēl nevar teikt par estrogēnu līmeni.

Tieši šī hormona līmeņa samazināšanās menopauzes laikā rada virkni izmaiņu ķermenī, tostarp arī ādā. Par godu Pasaules Menopauzes dienai dermatoloģe Anna Bērziņa skaidro, kā izmainās āda menopauzes laikā un kā šajā pārmaiņu pilnajā periodā par to rūpēties.

1. Kā izmainās āda, iestājoties menopauzei

Lai arī menopauze iestājas ap 51 gada vecumu un rada izmaiņas sievietes ādā, arī perimenopauzes posmā jeb laikā pirms menopauzes iestāšanās, ir vērojamas hormonālas izmaiņas, kas padara arvien redzamākas ādas novecošanās pazīmes. Tipiski ādas sausums ir viena no pirmajām pazīmēm, ko pavada savilktas ādas sajūta un nieze. Tas izskaidrojams ar samazinātu tauku dziedzeru aktivitāti, kā arī hialuronskābes kvalitātes un kvantitātes samazināšanos. Jāpiemin, ka līdz ar estrogēna līmeņa samazināšanos arī mitruma līmeņa noturēšana ādā pasliktinās.

“Menopauzes laikā āda zaudē savu strukturālo sastāvu – kolagēno un elastīgo šķiedru kvantitāte samazinās un kvalitāte pasliktinās. Līdz ar ādas strukturālā sastāva izmaiņām, tā kļūst plānāka, mazinās tās elastība un stingrība, grumbas kļūst dziļākas, kā arī palielinās ādas jutīgums pret dažādiem ārējiem kairinātājiem. Savukārt samazinātā ādas blīvuma dēļ pastiprinās asinsvadu zīmējums, radot redzamu tīklojumu un apsārtumu ādas virsmā,” stāsta dermatoloģe Anna Bērziņa.

2. Ādas kopšana menopauzes laikā

Kā atzīst dermatoloģe A. Bērziņa, novecošanās process notiek ne tikai ādā, bet arī taukaudos, asinsvados, kaulaudos un muskuļaudos, tāpēc menopauzes laikā straujāk novērojams sejas ovāla noslīdējums, dziļākas mutes un deguna rievas, kā arī parādās grumbas, kas redzamas jau miera stāvoklī. Lai mazinātu ādā radītās izmaiņas, sejas ādas kopšanas rutīnā ieteicams ietvert tādus produktus, kuru sastāvā atrodamas atbilstošas aktīvās vielas, kas mazinās nevēlamās izpausmes.

3. Ieteikumi sejas ādas kopšanas rutīnai

Menopauzes laikā īpaši nozīmīga ir sejas ādas kopšanas rutīna, jo līdz ar izmaiņām hormonu līmenī āda kļūst arvien sausāka un samazinās arī kolagēna daudzums. Kā atzīst A. Bērziņa, pētījumos ir pierādīts, ka pirmajos piecos gados pēc menopauzes āda zaudē līdz pat 30% kolagēna un katru nākamo gadu kolagēns mazinās vēl par 2,1%, tādējādi ādas biezums mazinās par 1,1% gadā.

Sejas ādas kopšanas rutīnā ādas attīrīšana ir neatņemama sastāvdaļa, kas veicama divas reizes dienā – no rīta un vakarā, pat tad, ja netiek lietota dekoratīvā kosmētika. Ieteicams izvēlēties attīrīšanas līdzekli, kas nesausina ādu, piemēram, krēmveida attīrīšanas līdzekli vai ādas tipam piemērotu micelāro  ūdeni, vai kombināciju – pieniņš un toniks. Attīrot ādu, vēlams izvairīties no visa, kas var provocēt ādas sausumu, piemēram, ilga karsta duša vai vanna, kā arī ziepju lietošana ādas attīrīšanai.

Pēc ādas attīrīšanas ieteicams lietot produktus ar mitrinošo efektu, neaizmirstot par  uzklāšanu arī uz kakla, dekoltē. Lai arī ir iestājies rudens, par ādas aizsardzību no UV stariem nepieciešams domāt ikvienā gadalaikā, tāpēc ieteicams uz ādas uzklāt SPF50 saturošus līdzekļus. Ādas sausuma mazināšanai piemēroti būs bagātīgākas konsistences kopjošie krēmi vai eļļas konsistences produkti.

“Nevienmērīga pigmentācija menopauzes laikā ir īpaši aktuāla problēma, kuru iespējams mazināt ar balinošiem ādas kopšanas līdzekļiem, kā arī profilaktiski turpinot lietot plaša spektra saules aizsargfiltrus saturošus līdzekļus. Lai arī sejas āda ir pirmais, ko ieraugām, nedrīkst aizmirst arī par citām ķermeņa zonām. Tā kā tauku dziedzeru aktivitāte samazinās plaukstu ādā, lai mazinātu gan ādas sausumu, gan nevienmērīgu pigmentāciju, gan atjaunotu ādas blīvumu, ādas kopšanas produkti lietojami arī uz plaukstu ādas,” iesaka dermatoloģe Anna Bērziņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu