Rumānijas premjera amatam nominēts bijušais ģenerālis (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Rumānijā turpinoties politiskajai krīzei, prezidents Klauss Johanniss ceturtdien premjerministra amatam nominējis bijušo armijas ģenerāli Nikolai Čjuki.

Pēc konsultācijām ar parlamentā pārstāvētajām partijām Johanniss lūdza Čjuki, kas pārstāv konservatīvo Nacionāli liberālo partiju (PNL), mēģināt izveidot jauno valdību.

Čjuke, kurš dienējis gan Irākā, gan Afganistānā, pašreiz pilda aizsardzības ministra pienākumus.

Johanniss sacīja, ka nepieciešams īsts risinājums, valdība, kas sāk risināt problēmas.

"Mums ir pandēmijas krīze, dramatiska situācija slimnīcās, ziema klauvē pie durvīm, enerģijas cenas pieaug," sacīja prezidents. "Pat ja mums tagad ir risinājumi, mums steidzami jātiek pie valdības ar visām pilnvarām, lai šos risinājumus īstenotu praksē," viņš piebilda.

Čjukem tagad jāsastāda ministru saraksts un jāierosina darba programma.

Johanniss 11.oktobrī premjerministra amatam nominēja bijušo Eiropas Savienības (ES) zemkopības komisāru Dačianu Čjološu, taču viņš nespēja iegūt pietiekamu likumdevēju atbalstu jaunā kabineta izveidošanai.

Līdzšinējā premjera Florina Kicu vadītā Rumānijas valdība, kas atradās pie varas tikai deviņus mēnešus, 5.oktobrī neizturēja uzticības balsojumu.

Politiskā krīze valsti pārņēmusi brīdī, kad Rumānija cīnās ar Covid-19 pandēmijas ceturto vilni un tuvojas ziema, kas straujā energoresursu cenu pieauguma dēļ draud ar milzu apkures rēķiniem.

Otrdien Rumānijā tika reģistrēti 574 Covid-19 izraisīti nāves gadījumi, kas ir jauns diennakts rekords. Johanniss todien nodēvēja to par "briesmīga mēroga nacionālo drāmu".

49 gadus vecais bijušais baņķieris Kicu, kas pārstāv PNL, premjera amatu ieņēma kopš decembra, kad tika izveidota jaunā valdība pēc parlamenta vēlēšanām.

Taču septembrī valdošo koalīciju pameta centriski labējā Rumānijas glābšanas savienība (USR), jo to neapmierināja Kicu "diktatoriskās tieksmes". Savukārt opozīcijā esošie sociāldemokrāti (PSD) valdību apsūdzēja par rumāņu dzīšanu nabadzībā un valsts parāda audzēšanu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu