Notiks Latvijas brīvības cīnītājam Gunāram Astram veltīts piemiņas pasākums (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tiešsaistē šodien plkst.11 notiks Latvijas Nacionālās pretošanās kustības dalībnieka Gunāra Astras jubilejas piemiņas pasākums, ko rīko Latvijas Okupācijas muzejs (LOM).

Kā informēja LOM pārstāve Inese Jansone, Astra nesamierinājās ar padomju okupāciju Latvijā un nevardarbīgi pretojās okupācijas varai pagājušā gadsimta 60. un 80.gados. Okupācijas režīms Astru tiesāja divas reizes.

1961.gadā viņu apsūdzēja dažādās pretpadomju darbībās un piesprieda 15 gadus pastiprinātā režīma labošanas darbu kolonijā. Otro reizi 1983.gadā par pretpadomju aģitāciju un propagandu, piespriežot septiņus gadus ieslodzījumā sevišķa režīma labošanas darbu kolonijā, piecus gadus izsūtījumā, kā arī atzīstot par sevišķi bīstamu recidīvistu. 1988.gada janvārī uz Astru tika attiecināts PSRS Augstākās padomes dekrēts par amnestiju un 1.februārī viņš tika atbrīvots. Pēc diviem mēnešiem viņš mīklainos apstākļos mira Ļeņingradas kara hospitālī.

Jansone atzīmēja, ka īpaša nozīme ir Astras runai - 1983.gada 15.decembrī LPSR Augstākajā tiesā teiktajam pēdējam vārdam, kas beidzas ar mūsdienās daudz citēto frāzi "Es ticu, ka šis laiks izgaisīs kā ļauns murgs. Tas dod man spēku šeit stāvēt un elpot". Šī runa, iespējams, ir viena no nozīmīgākajām politiskajām runām Latvijas valsts vēsturē. Tā pierāda, ka Latvijas valsts neatkarības ideja bija dzīva visu padomju okupācijas periodu.

LOM pārstāve norādīja, ka par Astras vairāk nekā 19 ieslodzījumā pavadītajiem gadiem sevišķa režīma labošanas darbu kolonijā liecina priekšmeti, kurus tuvinieki ir dāvinājuši muzejam. Piemēram, 57 vēstules, kuras Astra rakstīja no ieslodzījuma Larionam Rīgā. Šīs vēstules muzejam 2011.gadā dāvināja Astras vecākais brālis Harijs Astra.

LOM ik gadu Astras dzimšanas dienā 22.oktobrī rīko piemiņas pasākumus. Šogad Covid-19 pandēmijas noteikto ierobežojumu dēļ pasākums notiks tiešsaistē platformā "Zoom". Pasākuma dalībniekus uzrunās Astras brālis Leons Astra, Latvijas Neatkarības kustības dalībnieks, Astras laika un domu biedrs Jānis Rožkalns, teoloģijas doktors Guntis Kalme un LOM vēsturnieks Gints Apals. Astras vēstuļu fragmentus, kas glabājas LOM krājumā, lasīs aktieris Ēriks Vilsons.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu