Gunāram Astram 90! Visa gada garumā rīkos piemiņas pasākumus (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Arhīva foto

Godinot latviešu brīvības cīnītāju Gunāru Astru, kuram šodien apritētu 90 gadi, Tieslietu ministrijas (TM) un Latvijas Okupācijas muzeja (LOM) pārstāvji kopā ar Astras laikabiedriem izveidojuši iniciatīvas grupu, kas organizēs pasākumu kopumu gan šogad, gan nākamgad, pasludinot šo laika posmu par Gunāra Astras gadu.

Kā informēja TM, šī gada 15.decembrī pie ēkas Rīgā, Brīvības ielā 34, kur 1983.gadā Astru notiesāja LPSR Augstākā tiesa, tiks atklāts Astram veltīts piemineklis, kas būs kā simbols viņa paustajām vērtībām, inteliģencei un ilgām pēc neatkarības.

Pieminekli "Nebaidies" radījis tēlnieks Gļebs Panteļejevs, pieminekļa vieta izvēlēta simboliska, "lai atgādinātu par kļūdām, ko reiz tiesu sistēma bija pieļāvusi, lokoties pārspēka priekšā, un cerību, ka šāda situācija nekad neatkārtosies," skaidro TM.

Šā gada 15.decembrī arī plānots Latvijas Nacionālajā bibliotēkā organizēt konferenci, kas veltīta nacionālajai pretestības kustībai, bet nākamā gada sākumā tiks izdota grāmata ar vēsturnieku komentāriem un Astras tiesas sēdes pēdējā vārda pilnu tekstu piecās valodās.

Par minēto tiesas sēdi arī iestudēts televīzijas uzvedums, pie kura strādā režisors Lauris Gundars un Armands Zvirbulis kopā ar Liepājas teātra jaunajiem aktieriem. Astra tiesas prāvā savu pēdējo vārdu noslēdza šādi: "Es ticu, ka šis laiks izgaisīs kā ļauns murgs. Tas dod man spēku šeit stāvēt un elpot. Mūsu tauta ir daudz cietusi un tādēļ iemācījusies, un pārcietīs arī šo tumšo laiku."

Iedvesmojoties no Astras vēsturiskajām aktivitātēm, iniciatīvas grupa plāno dibināt Gunāra Astras atbalsta fondu, rosinot visas tautas, īpaši jaunās paaudzes, identificēšanos un lepošanos ar okupācijas laika brīvības cīnītājiem un to bezbailīgo patriotisma garu. Vienlaikus, lai popularizētu Astras vērtības un ieguldījumu neatkarības veicināšanā, LOM interneta mājaslapā Astram tiks veltīta atsevišķa sadaļa. Tāpat plānots pētīt Astras mīklainos nāves apstākļus.

LOM direktore Solvita Vība skaidro, ka Astras dzīvošanas pamatnosacījums bija turēšanās pie patiesības un vērtībām jebkurā situācijā. "Patiess patriotisms ir viņa atstātā mēraukla mūsu domām, darbiem un rīcībām šodien. Izzinot Gunāra Astras personību un vērtējot sevi, varam kļūt labāki, pieaugt viedumā un garaspēkā. Un tas nav vienai dienai diktēts saturs, bet gan godprātīgs, pacietīgs un kopīgs darbs turpmāk," viņa norāda.

Latvijas neatkarības aizstāvis un padomju okupācijas režīma disidents Astra tika tiesāts divas reizes - 1961. un 1983.gadā. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas viņu reabilitēja abās lietās. 1993.gada 18.novembrī Rīgā pie toreizējās TM ēkas Brīvības ielā 34 tika uzstādīta Astram veltīta piemiņas plāksne.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns 2020.gada 14.jūlija Ministru kabineta sēdē izvirzīja iniciatīvu par pieminekļa celšanu Astram, savukārt pērn decembrī Saeimā pārstāvētā Jauno konservatīvo frakcija iesniedza priekšlikumu valsts budžetā piešķirt pieminekļa izveidei nepieciešamo finansējumu, un tas tika atbalstīts, informēja TM.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu