Kad Konstantinopole kļuva par Stambulu? (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sultāna Ahmeda mošeja
Sultāna Ahmeda mošeja Foto: AP/Scanpix

Stambula ir reti īpaša vieta. Tā ir vienīgā pilsēta, kas atrodas gan Eiropā, gan Tuvajos Austrumos. Šī ģeogrāfija palīdz skaidrot, kāpēc kādreizējās Austrumromas impērijas – saukta arī par Bizantiju – galvaspilsētu reiz dēvēja par Konstantinopoli. Bet kad tieši Konstantinopole kļuva par Stambulu?

Pārsteidzoši, bet tas nenotika 1453. gadā, kad bijušo romiešu pilsētu savā varā pārņēma osmaņu jeb turku spēki. Dažādas vārda “Konstantinopole” variācijas turku vidū tika lietotas vēl ilgi pēc pilsētas sagrābšanas.

“Tas ir fakts, ka osmaņi daudzos oficiālajos dokumentos pilsētu dēvēja par “Stambulas Konstantīniju”,” izdevumam “Live Science” stāstīja vēsturnieks, turku speciālists Kristofs Hercogs.

Pilsētai, pirms tā tika nosaukta par Konstantinopoli, bija arī daudzi citi vārdi. 657. gadā pirms mūsu ēras, kad pilsētu dibināja grieķi, tā saucās par Bizantiju, tomēr bieži tika dēvēta par Jauno Romu un Augusta Antoniju par godu Romas imperatora dēlam.

Vēlāk mūsu ēras 330. gadā Romas imperators I, kas kļuva par pirmo Romas imperatoru, kurš pasludinājis sevi par kristieti, pilsētu nosauca par Konstantinopoli – par godu sev. Tad nu šis nosaukums saglabājās, līdz ieradās osmaņi.

Kā jau minēts, osmaņi 15. gadsimtā pilsētu uzreiz nepārdēvēja, tomēr tās sagrābšana izraisīja nozīmīgas izmaiņas ģeopolitikā, jo pilsētas smaguma centrs novirzījās uz austrumu pusi – prom no Eiropas.

“Es domāju, Stambulas stratēģiskā un simboliskā nozīme bija redzama jau tad. Par to liecina arī fakts, ka tā tika padarīta par Osmaņu impērijas jauno galvaspilsētu. Cilvēki daudzviet impērijā sāka lietot nosaukumu “Istanpolin” (eis tan polin), kas nozīmē “uz pilsētu”. Tas tika darīts, lai sarunvalodā aprakstītu osmaņu imperiālā spēka jauno troni. Laika gaitā šis nosaukums kļuva aizvien populārāks, tiesa, oficiāli pilsēta joprojām bija Konstantinopole,” skaidroja Hercogs.

Gadsimtiem aizejot, lēnām mainījās arī tautas valoda, un “Istanpolina” kļuva par “Istambulu” vai “Stambulu”.

1922. gadā Osmaņu impērija sabruka, un 1923. gadā dzima Turcijas Republika. Īsi pēc tam, 1930. gadā Turcijas pasts izlēma, ka vajag kliedēt dažas neskaidrības, un ierosināja pilsētu oficiāli pārdēvēt par Stambulu. Drīz šim piemēram sekoja arī citas valsts iestādes, un tajā pašā gadā Stambulas vārds parādījās arī oficiālajā starptautiskajā komunikācijā.

Lūk, tāpēc ir grūti pateikt, kad tieši Konstantinopole kļuva par Stambulu, jo laikā, kad tas notika oficiāli, cilvēki jau gadsimtiem ilgi bija lietojuši dažādas “Stambulas” variācijas. Valodas evolūcija arī ir lēns process, un izmaiņas nenotiek vienā dienā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu