"Facebook" dokumenti: darbinieki pauduši neapmierinātību par platformas negatīvo ietekmi uz sabiedrību (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Sociālo tīklu platformas "Facebook" darbinieki brīdinājuši savus priekšniekus par uzņēmuma negatīvo iespaidu uz sabiedrību un politisko situāciju ASV, kā arī kompānijas nespēju iegrožot saturu citās valstīs, lai arī tur nerastos līdzīgas problēmas, atklāj atklātībā nonākušie "Facebook" iekšējie dokumenti.

Amerikāņu raidorganizācija NPR iepazinās ar iekšējiem dokumentiem, ko ASV Kongresam rediģētā veidā nodeva trauksmes cēlāja, bijusī "Facebook" produktu menedžere Frānsisa Haugena. Viņa norāda, ka tajos ietvertās liecības un dati parāda "Facebook" vadības prioritātes - uzņēmuma tēls un peļņa tikuši nostādīti augstāk par sabiedrības kopējo labumu pat tādos gadījumos, kad tādēļ pastāvējis vardarbības vai cita veida kaitējuma risks.

Dokumenti atklāj "Facebook" darbinieku kritisko nostāju pēc 6.janvārī notikušā iebrukuma ASV Kapitolijā, lai nepieļautu 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. Nākamajā dienā "Facebook" bloķēja toreizējo prezidentu Donaldu Trampu, kurš savos sociālo tīklu ierakstos bija sējis neuzticību vēlēšanu rezultātiem.

"Mēs jau ilgi lejam eļļu šajā ugunī, un mums nevajadzētu brīnīties, ka vairs nespējam to kontrolēt," kāds darbinieks rakstīja "Facebook" iekšējā forumā.

"Turieties," norādīja "Facebook" tehnoloģiju nodaļas vadītājs Maiks Šrofers, aicinot darbiniekus saglabāt mieru un mēģinot skaidrot uzņēmuma pozīciju pēc iebrukuma Kapitolijā.

Atbildot uz Šrofera ziņojumu, vairāki darbinieki pauda, ka "Facebook" rīcība esot nepietiekama un pārāk novēlota.

"Atnācu uz šejieni strādāt cerībā mainīt sabiedrību uz labo pusi, bet redzu tikai atrofiju un atteikšanos no atbildības," norāda kāds darbinieks.

Dokumentos arī atklājas, ka populāriem kontiem "Facebook" lietošanas noteikumi tiek piemēroti vaļīgāk nekā citiem. Piemēram, Tramps bieži publicēja nepatiesus paziņojumus par dažādiem jautājumiem, taču tikai neliela daļa no tiem tika dzēsti. "Facebook" pārstāvji iepriekš aizstāvējuši šādu pieeju, sakot, ka Trampam un citiem politiķiem jādod iespēja izteikties, lai sabiedrība zinātu, kādi ir viņu uzskati.

"Facebook" vadītājs Marks Zakerbergs izteicies, ka "Facebook" esot tikai platforma, nevis "patiesības noteicējs".

Taču dokumenti liecina, ka "Facebook" iekšienē esot pastāvējusi "svarīgo kontu" sistēma, kas nosaukta par "XCheck", attiecinot uz populārākajiem kontiem citus nosacījumus. Sistēma galvenokārt tika izveidota tāpēc, lai nesaniknotu slavenības un citu ietekmīgu kontu īpašniekus. "Facebook" Uzraudzības valde pagājušonedēļ kritizēja sistēmu par necaurspīdīgajiem satura izvērtēšanas kritērijiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu