KNAB: jāievieš iespēja apturēt vakcinācijas sertifikāta darbību, ja pastāv aizdomas par viltojumu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aicina paredzēt tiesības veselības nozares atbildīgajām institūcijām uz laiku apturēt vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu darbību gadījumos, ja tiesībaizsardzības iestādēm izmeklēšanas laikā radušās aizdomas par vakcinācijas fakta viltošanu.

Kā informēja KNAB, šāds ierosinājums radies KNAB un veselības aprūpes jomas pārstāvju kopīgu pārrunu ceļā.

KNAB pašlaik izmeklē kriminālprocesu, kurā ir aizdomas par vairāk nekā simts personām, kas, iespējams, ieguvušas vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu bez vakcinācijas. Šajā lietā vienai medicīnas darbiniecei un divām fiziskām personām noteiktas tiesības uz aizstāvību. Savukārt trim personām anulēti prettiesiski iegūtie vakcinācijas sertifikāti.

"KNAB lietvedībā pašlaik ir viens kriminālprocess, kura izmeklēšanas laikā radušās aizdomas par vairāk nekā simts personām,

kas, iespējams, ieguvušas sadarbspējīgu vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu bez vakcinācijas. Šādu aizdomu gadījumos gan KNAB, gan citām institūcijām ir sasietas rokas, lai tūlītēji pārliecinātos par saņemto sertifikātu pamatotību un novērstu iespējamus draudus sabiedrības veselībai," norāda KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

KNAB ieskatā, nepieciešams paredzēt atbildīgajām veselības nozares institūcijām pilnvaras pārliecināties, vai tiesībaizsardzības iestāžu redzeslokā nonākušās personas vakcinācijas sertifikātu ieguvušas vakcinācijas ceļā.

Lai šādos gadījumos tūlītēji novērstu draudus sabiedrības veselībai, KNAB ieskatā,

veselības nozares atbildīgajām institūcijām jāparedz pilnvaras apturēt tiesībaizsardzības iestāžu redzeslokā nonākušo sertifikātu darbību.

Minētajās pilnvarās tostarp tiktu paredzētas tiesības nosūtīt personu uz valsts apmaksātām Covid-19 laboratoriskajām analīzēm. Ja persona atteiktos veikt šādas analīzes vai laboratoriski neapstiprinātos vakcīnas iedarbības rezultātā radušos antivielu klātbūtne organismā, vakcinācijas sertifikāta darbība tiktu apturēta.

KNAB konceptuāli atbalsta Saeimas Juridiskajā komisijā iesniegtos grozījumus Krimināllikumā, kuros rosināts noteikt kriminālatbildību par viltota vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikāta iegādi, kā arī atbrīvot no kriminālatbildības personas, kas labprātīgi ziņojušas par viltota sertifikāta iegādi.

Tajā pašā laikā KNAB norāda, ka gan spēkā esošais regulējums, gan ierosinātās likuma izmaiņas piedāvātajā redakcijā neļauj tiesībaizsardzības un veselības nozares atbildīgajām institūcijām rīkoties proaktīvi un pietiekami efektīvi, ja radušās aizdomas par viltotu vakcinācijas pret Covid-19 faktu.

KNAB aicina personas, kas prettiesiskā ceļā ieguvušas vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu, labprātīgi vērsties Valsts policijā (VP).

Pirmdien jau ziņots, ka Valsts policijas (VP) izmeklētajos kriminālprocesos saistībā ar iespējamu fiktīvu vakcināciju pret Covid-19 figurē vismaz desmit medicīnas iestāžu darbinieki, liecina apkopotā VP informācija.

Aizvadītajā ceturtdienā VP priekšnieks Armands Ruks žurnālistiem apliecināja, ka saistībā ar iespējamu fiktīvu vakcināciju pret Covid-19 Valsts policijas lietvedībā ir gandrīz 20 kriminālprocesi. Policija kopš augusta publiski sabiedrību informējusi tikai par daļu no šiem procesiem, līdz ar to nav zināms, vai arī pārējās lietās figurē mediķi.

Apkopotā informācija par līdz šim publiski atklātajiem kriminālprocesiem liecina, ka šajās lietās kopš augusta kopumā aizturēti desmit medicīnas iestāžu darbinieki.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu