Arī valsts sniegs palīdzību saistībā ar siltuma tarifu strauju kāpumu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Arī valsts plāno sniegt palīdzību konkrētām aizsargājamo cilvēku grupām saistībā ar siltuma tarifu strauju kāpumu vairākās pašvaldībās, intervijā laikrakstam "Diena" paziņojis ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Viņš skaidro, ka atšķirībā no elektroenerģijas tirgus, kur ir iespējami un jau ieviesti centralizēti valsts atbalsta risinājumi iedzīvotājiem, siltumenerģijas tirgū situācija ir sarežģītāka, jo straujš kāpums piemeklējis tikai konkrētas pašvaldības.

"Ir virkne pašvaldību, kuras ir pilnveidojušas savu centralizēto siltumapgādi, pārgājušas no fosilajiem kurināmā veidiem uz pārsvarā šķeldas apkuri, un tajās siltuma cena nav kāpusi," intervijā teicis Vitenbergs.

Vissliktākā situācija ir pašvaldībās, kurās apkurei izmanto gāzi, un tās ir galvenokārt lielas pašvaldības – Rīga, Jūrmala, Daugavpils u.c.

Daudzas pašvaldības saviem iedzīvotājiem šajā jomā jau palīdzot, bet šī palīdzība neaptver visus cilvēkus, kuriem tā šobrīd ir nepieciešama.

Ekonomikas ministrija (EM) atradusi veidu, kā noteikt, kuras pašvaldības šobrīd ir vislielākajās grūtībās. Pašvaldībās virs EM noteiktās mediānas konkrētām aizsargājamo cilvēku grupām tiks sniegta palīdzība arī no valsts puses, sola Vitenbergs.

Ministrs informē, ka tuvākajās nedēļās kopā ar Labklājības ministriju tiks izstrādāti attiecīgi noteikumi un sarēķināts, cik liels atbalsts ir nepieciešams. Pēc viņa teiktā, finansējums vai nu tiks lūgts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, vai arī to izsniegt kā aizdevumu attiecīgajām pašvaldībām.

LETA jau ziņoja, ka siltumenerģijas tarifu pieauguma rezultātā rādītās enerģētiskās nabadzības riska mazināšanai EM piedāvā noteikt sabiedrībai pieņemamā siltumenerģijas tarifa slieksni jeb mediānu.

Vitenbergs iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka, balstoties uz mediānas vērtību, sadarbībā ar pašvaldībām un atbildīgajām iestādēm sociālajos jautājumos ir jāizstrādā finansiāls atbalsta mehānisms, lai daļēji segtu siltumenerģijas izmaksas maznodrošinātām sabiedrības grupām vietās ar paaugstinātām siltumenerģijas cenām.

Jau ziņots, ka no 1.novembra līdz nākamā gada 31.martam seniori, kas vakcinēti pret Covid-19 vai saņēmuši konsīlija atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju, saņems atbalstu 20 eiro apmērā. Atbalstu senioriem piešķirs, ņemot vērā vispārējo cenu pieaugumu, tostarp energoresursu cenu sadārdzinājumu 2021.gadā, kā arī lai veicinātu vakcinācijas pret Covid-19 aptveri senioru vidū.

Savukārt valdība nolēmusi, ka no 1.novembra līdz nākamā gada beigām palielināts atbalsts elektroenerģijas rēķinu segšanai aizsargātā lietotāja grupām. Trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai), ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, kā arī personai ar I invaliditātes grupu vai tās aizgādnim atbalsts palielināts par pieciem eiro, bet daudzbērnu ģimenēm - par desmit eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu