FKTK aicina "Latvijas krājbankas" nepilngadīgos noguldītājus saņemt garantēto atlīdzību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lita Krone/LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) aicina tos likvidējamās "Latvijas krājbankas" noguldītājus, kuri 2014.gada jūnijā nebija sasnieguši 18 gadu vecumu un kuriem bija tiesības saņemt "Latvijas Krājbankas" garantēto atlīdzību, pieteikties atlīdzībai līdz 2029.gada 31.decembrim, informē FKTK pārstāvji.

Nepilngadīgie noguldītāji vai to likumiskie pārstāvji garantēto atlīdzību var saņemt, vēršoties "Citadeles" bankā.

Saskaņā ar 2021.gada 27.maijā pieņemtajiem grozījumiem Noguldījumu garantiju likumā tie "Latvijas krājbankas" noguldītāji, kuri 2014.gada jūnijā bija nepilngadīgi, var saņemt garantēto atlīdzību līdz 2029.gada 31.decembrim. Tie noguldītāji, kuri nepieteiksies garantētajai atlīdzībai līdz noteiktajam termiņam, zaudēs prasījuma tiesības pret noguldījumu garantiju fondu par garantētās atlīdzības izmaksu.

Garantēta atlīdzība nepilngadīgajam "Latvijas krājbankas" noguldītājam var tikt izmaksāta trīs veidos.

Pats nepilngadīgais noguldītājs, sasniedzot 18 gadus, var vērsties "Citadeles" bankā, uzrādot personas apliecinošu dokumentu, un saņemt garantēto atlīdzību.

Tāpat nepilngadīgā vecāks vai aizbildnis var iesniegt "Citadeles" bankai pieteikumu pārskaitīt garantēto atlīdzību uz nepilngadīgā noguldītāja kontu citā bankā. Noguldījuma izmantošanas nosacījumiem ir jābūt līdzīgiem tiem, kādus kontā esošo līdzekļu izmantošanai bija noteikusi "Latvijas krājbanka". Šajā gadījumā ir nepieciešams uzrādīt līgumu ar citu kredītiestādi par konta atvēršanu, lai varētu pārliecināties par atvērtā konta atbilstību likumā noteiktajam.

Garantētā atlīdzība ar pārskaitījumu uz citas personas kontu var tikt veikta, ja ir atbilstošs bāriņtiesas lēmums.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa "Latvijas krājbanku" par maksātnespējīgu pasludināja 2011.gada 23.decembrī, bet 2012.gada 8.maijā tiesa nolēma apmierināt bankas administratora auditorkompānijas "KPMG Baltics" pieteikumu par "Latvijas krājbankas" bankrota procedūras sākšanu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 2011.gada 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā. "Latvijas krājbankai" licenci kredītiestādes darbībai FKTK anulēja 2012.gada 10.maijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu