Krievija piedāvājusi Moldovai lētāku gāzi apmaiņā pret atteikšanos no kursa uz ES (31)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Moldovas prezidente Maija Sandu
Moldovas prezidente Maija Sandu Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas enerģētikas milzis “Gazprom” piedāvājis Moldovai atlaides gāzes piegādēm apmaiņā pret valsts atteikšanos turpināt tuvināšanos ar Eiropas Savienību (ES), ziņo ietekmīgais laikraksts “The Financial Times”, atsaucoties uz situāciju pārzinošiem avotiem.

Šovasar notikušajās Moldovas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās uzvarēja proeiropeiskās prezidentes Maijas Sandu partija "Rīcība un solidaritāte" (PAS).

Kā norāda “The Financial Times”, Krievija, ņemot vērā Moldovas vēlēšanu iznākumu, sarunas par gāzes piegāžu cenām uzskata par daļu no plaša politiskā procesa. Krievija vēlas, lai Moldova atsakās no tirdzniecības vienošanās ar ES, tā vietā iestājoties Krievijas kontrolētajā Eirāzijas ekonomiskajā savienībā.

Apmaiņā pret atlaidēm gāzei Krievija arī ieteikusi Moldovai pagaidām nepildīt ES prasību par gāzes tirgu liberalizāciju.

Tikmēr “Gazprom” uzsver, ka sarunas par gāzes piegādēm Moldovai notiekot tikai, balstoties uz komerciāliem apsvērumiem.

Pašreizējais līgums par Krievijas gāzes piegādēm Moldovai beidzas novembrī un šobrīd norisinās sarunas par tā pagarināšanu.

“Gazprom” esot Moldovai piedāvājusi cenu, kas ir par 25% zemāka par gāzes tirgus cenu.

Šomēnes Moldova ieviesa ārkārtas situāciju saistībā ar gāzes deficītu. Dažas dienas vēlāk Moldova parakstīja līgumu ar Poliju par dabasgāzes piegādēm, tādējādi pirmo reizi Krievijas vietā pievēršoties citam piegāžu avotam.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu