Kazāks: Tautsaimniecības attīstībai ir nepieciešama pandēmijas iegrožošana (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ja mājsēdi nepagarinās, tās ietekme uz ekonomiku būs neliela, trešdien sarunā ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) pauda Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Kazāks informēja, ka, pastiprinātos drošības pasākumus un mājsēdi līdz 15.novembrim neturpinot ilgākā laika posmā, ekonomikas izaugsme sabremzēsies, bet netiks apturēta.

Pēc viņa teiktā, tautsaimniecības attīstībai ir nepieciešama pandēmijas iegrožošana, kas panākama ar plašu sabiedrības vakcināciju pret Covid-19 un laikā terminētiem pastiprinātiem ierobežojumiem saslimstības izplatības ierobežošanai. Līdz ar to valdības centieni paplašināt vakcinācijas aptveri un ierobežot slimības izplatību esot atbalstāmi.

Pasaules izaugsmes scenāriji esot pozitīvi un pandēmijas iegrožošana Latvijā ļaus pilnvērtīgi izmantot globālo izaugsmi.

Ministru prezidents un Latvijas Bankas prezidents pārrunāja arī pēdējā laikā piedzīvoto cenu pieaugumu, piemēram, energoresursu jomā.

Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka ārēju apstākļu iespaidā sagaidāms inflācijas pieaugums. Valdībai plānojot pasākumus spiediena uz cenām mazināšanai un sniedzot atbalstu sociāli mazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām, Latvijas Bankas prezidents aicināja šo pasākumu efektivitāti vērtēt ilgākā laika posmā.

Tajā skaitā esot jādomā par ilgtspēju un klimata pārmaiņām, lai ar pārdomātu rīcību šodien tiktu mazināts jūtīgums pret cenu pārmaiņām nākotnē. Viņš kā piemēru minēja mājokļu siltināšanu, kas palīdzētu mājsaimniecību izdevumu ierobežošanā.

Klimata pārmaiņas un tā saucamais zaļais kurss sniedzot daudz attīstības iespēju arī uzņēmējiem, kurus Kazāks iedrošina drosmīgāk investēt tehnoloģijās un zināšanās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu