Kremlis: Turcijā ražoto dronu izmantošana var saasināt konfliktu Donbasā (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SCANPIX

Kremlis trešdien brīdinājis Ukrainu, ka Turcijā ražoto kaujas izlūkošanas trieciendronu "Bayraktar" izmantošana var saasināt konfliktu Austrumukrainā.

Ukrainas Aizsardzības ministrija otrdien atklāja, ka Ukrainas bruņotie spēki otrdien pirmo reizi Donbasā izmantojuši Turcijā ražoto kaujas izlūkošanas trieciendronu "Bayraktar".

"Bayraktar TB2" ir Turcijā ražots operatīvi taktiskais drons ar lielu lidojuma ilgumu. Tas izstrādāts un ražots uzņēmumā "Baykar Makina".

"Mums patiešām ir īpašas un labas attiecības ar Turciju, taču šis gadījums, diemžēl, apstiprina mūsu bažas, ka

šāda bruņojuma piegādes Ukrainas armijai var potenciāli destabilizēt situāciju,"

trešdien paziņoja Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

Ukraina sarunas par dronu iegādi no Turcijas sāka vēl 2018.gadā, bet 2019.gadā Ukrainas armija veica pirmos drona izmēģinājumus. Tad arī tika atzīts, ka ar droniem "Bayraktar" Ukrainas aizsardzības spējas varētu tikt nopietni nostiprinātas.

Pirmais drons tika iegādāts 2021.gada jūlijā, bet jau augustā droni tika demonstrēti parādē par godu Ukrainas neatkarības 30.gadadienai.

"Bayraktar" drons izmantots arī konfliktos Sīrijā un Lībijā, kā Azerbaidžānas un Armēnijas konfliktā Kalnu Karabahā.

Ukraina šomēnes pavēstīja, ka plāno būvēt rūpnīcu, lai pati ražotu dronus.

Turcijas dronu pārdošana Kijevai sarežģījusi tās attiecības ar Krieviju, kas atbalsta kaujinieku bandas Donbasā.

Maskava un Ankara ir sadarbojušās konfliktos Lībijā un Sīrijā, un Turcija ir iegādājusies ieročus no Krievijas, tostarp pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas finanšu, aizsardzības, enerģētikas un citām nozarēm.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu