Tiesa Lemberga lietu apelācijas instancē tomēr skatīs mutvārdu procesā (25)

CopyLinkedIn Draugiem X
Aivars Lembergs.
Aivars Lembergs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Astoņi mēneši pagājuši kopš pirmās instances tiesa bijušajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam piesprieda cietumsodu un viņu apcietināja tiesas zālē. Covid-19 izplatības dēļ apelācijas instance lēma krimināllietu skatīt rakstveida procesā un jau nozīmēja spieduma datumu. Taču vēlāk tiesas sastāvs domas mainīja un lieta ar visiem dalībniekiem tomēr notiks mutvārdu procesā videokonferences režīmā. Tagad vairs nav pasakāms, cik ilgu laiku tas prasīs, ziņo raidījums "Nekā personīga".

Prokurors uzskata, ka aizstāvji centīsies novilcināt procesu, lai Lembergam sodu mīkstinātu ilgās tiesvedības dēļ. Tikmēr pēc advokātu teiktā, saasinājusies ieslodzījuma vietā esošā Lemberga veselība, bet cietuma slimnīcā neesot atbilstošu speciālistu.

Pēc 12 gadu tiesāšanās šī gada februārī pirmās instances tiesa nolasīja spriedumu politikā ietekmīgajam, bijušajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam.

Viņu atzina par vainīgu kukuļņemšanā, naudas atmazgāšanā, savu īpašumu slēpšanā.

Daļā noziegumu viņu attaisnoja. Lembergam piesprieda piecus gadus cietumā un viņu apcietināja tiesas zālē uzreiz pēc sprieduma nolasīšanas.

Rīgas apgabaltiesa ņēma vērā lietas izskatīšanas ilgumu, iegūtos pierādījumus un informācijas apjomu, un šajos vīrusa izplatības apstākļos nolēma apelācijas instancē lietu skatīt rakstveidā. Bija jau nozīmēts sprieduma datums, nākamā gada 21.decembris.

Pret to iebilda trīs Lemberga advokāti, un apsūdzēto Anrija Lemberga un Anša Sormuļa aizstāvji. Šādā gadījumā nevarēšot pilnvērtīgi nodrošināt apsūdzēto tiesības uz taisnīgu tiesu, un rakstveida procesā nemaz neesot iespējams taisīt attaisnojošu spriedumu. Lietā esot arī jāpieaicina trešās personas – aizskartās mantas īpašnieki.

Tā kā vairāki Aivara Lemberga advokāti 1. instances procesā nepiedalījās no paša sākuma, viņi arī izteikuši lūgumu no jauna pratināt apsūdzētos.

Prokurors Aivis Zalužinskis uzskata, ka aizstāvībai ir vēlme, lai lietu skata maksimāli ilgi. Tādā veidā, attālinot galīgā sprieduma iestāšanos. Tas esot piedzīvots jau pirmās instances tiesā.

Neskatoties uz iepriekš nozīmēto rakstveida procesu, Rīgas apgabaltiesa triju tiesnešu sastāvā šī gada 20.oktobrī domas mainīja un Lemberga lietu lēma turpmāk skatīt mutvārdu procesā.

Kāpēc lēmums mainīts, tiesa neatklāj, jo tas esot apspriežu telpas noslēpums.

Sēdes notiks attālināti, videokonferences režīmā. Viens no apsūdzētajiem - Lemberga dēls, iepriekš ieradies tiesā klātienē, jo mājās viņam neesot piemēroti apstākļi, lai pieslēgtos caur datoru. Arī elektronisko pastu Anrijs Lembergs neizmanto, bet tiesa spiesta sūtīt viņam dokumentus papīra formātā pa pastu.

Likums nosaka, ka pirmajā instancē sarežģītās lietās drīkst nozīmēt rezerves tiesnesi. Lemberga lietā tāds bija. Tas izrādījās izšķiroši, jo tiesnesis Boriss Geimans īsi pirms procesa beigām devās pensijā un, ja nebūtu rezerves tiesneša, krimināllieta tiesā būtu jāskata no jauna.

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja prognozē, ka, Lemberga krimināllieta apelācijas instancē visdrīzāk nebeigsies līdz nākamā gada decembrim, tāpēc, izmantojot savas pilnvaras, rezerves tiesnesis nozīmēts arī šoreiz.

Lemberga lietu skatīs triju tiesnešu sastāvs - Sandra Amola, Signe Kalniņa un Valdis Vazdiķis, bet par rezerves tiesnesi nozīmēta Lauma Šteinerte.

Tikmēr uz tiesas galda nonācis Lemberga pieteikums par apcietinājuma atcelšanu. Par to lemts jau divreiz, bet nav bijis pamata Lembergu izlaist brīvībā vai viņam noteikt mājas arestu. Advokāts Māris Grudulis min, ka septembrī pasliktinājusies Lemberga veselība. Veselības stāvoklis var būt par pamatu apcietinājuma atcelšanai vai maiņai.

Advokāts apgalvo, ka cietuma Olaines slimnīca brukas operācijas neveicot. Un tā kā citās ārstniecības vietās pārtrauktas plānveida operācijas, pastāvot risks, ka Lembergs, nonākot slimnīcā uzņemšanā būs to pacientu lokā, kuri tiks šķiroti.

Šajā piektdienā Centrālcietumā pasludināta karantīna, kas nozīmē, ka pārtraukta arī ieslodzīto pārvešana uz ārstniecības iestādi .

Latvijas tiesu praksē ir gadījums, kad savulaik muitā ietekmīgais un vairākās krimināllietās apsūdzētais Vladimirs Vaškevičs ar tiesas atļauju devās uz Austriju, un ārsti tur deva slēdzienu, kas ļauj apsūdzētajam Latvijā vairs neatgriezties. Lemberga lietas prokurors uzsver, ka vēlme izkļūt no ieslodzījuma vietas ir saprotama, cits jautājums, ar kādu pamatojumu.

Patlaban Lemberga lietā nozīmētas 168 tiesas sēdes. Uz pirmo sēdi visi sanāks nākamā gada 24.janvārī.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu