Makrons apsūdz Austrālijas premjeru melos par zemūdeņu darījumu (4)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Francijas prezidents Emanuels Makrons G20 samitā, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, apsūdzējis Austrālijas premjerministru Skotu Morisonu melos par zemūdeņu darījumu.

Valstis bija panākušas vienošanos, ka Francija pārdos Austrālijai zemūdenes par 96 miljardiem Austrālijas dolāru (56 miljardiem eiro). Taču, kad Austrālija, Lielbritānija un ASV paziņoja par jauno Indijas-Klusā okeāna stratēģisko partnerību (AUKUS), kas paredz kodolzemūdeņu piegādes Austrālijai, kļuva skaidrs, ka darījums ar Franciju netiks īstenots.

G20 samita laikā Makronam tika uzdots jautājums, vai, pēc viņa domām, Morisons ir bijis negodīgs. "Es nevis domāju, bet zinu," atbildēja Makrons.

Austrāliešu žurnālists Makronam jautāja, vai viņš vēl kādreiz uzticēsies Morisonam. "Redzēsim, ko viņš darīs turpmāk," sacīja Makrons. "Man ir milzīga cieņa pret jūsu valsti. Man ir liela cieņa un draudzīgas jūtas pret jūsu tautu. Taču, cienot vienam otru, ir jābūt godīgiem un jāuzvedas saskaņā ar šo vērtību."

Savukārt Morisons žurnālistiem apgalvoja, ka neesot melojis Makronam un jau iepriekš izskaidrojis, ka konvencionālās zemūdenes, ko piedāvāja Francija, neatbilstot Austrālijas pašreizējām drošības vajadzībām. Viņš norādīja, ka notiekot attiecību atjaunošana starp abām valstīm.

G20 samitā Makrons un Morisons tikās pirmoreiz kopš AUKUS izziņošanas šī gada septembrī.

ASV prezidents Džo Baidens G20 samitā atzina, ka ASV pieeja sarunām par AUKUS esot bijusi "neveikla", taču Makrons norādīja, ka svarīgi "skatīties nākotnē".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu