VIDEO ⟩ Līdzsvars darba tirgū un bērnu aprūpē – ko varam darīt vēl labāk (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Ar mērķi sekmēt līdztiesību darba tirgū un darba devēja attieksmē Latvijai līdz 2022. gada augustam jāpārņem Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem. Tajā tiks noteiktas minimālās prasības par paternitātes, vecāku un aprūpētāja atvaļinājumu un ar tiem saistīto pabalstu nodrošināšanu, kā arī nostiprinātas tiesības uz elastīgu darba režīmu sievietēm un vīriešiem, kuri ir vecāki vai kuru aprūpē ir tuvinieks, kuram nopietna medicīniska iemesla dēļ ir nepieciešama būtiska aprūpe vai atbalsts.

Lai iepazīstinātu sabiedrību ar gaidāmajām pārmaiņām, Labklājības ministrija sadarbībā ar sociālajiem partneriem – biedrībām "Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība" un "Latvijas Darba devēju konfederācija" – šī gada novembrī un decembrī aizvadīs piecu diskusiju ciklu #dzīvolīdzsvarā.

Šajā videoierakstā iespējams noskatīties pirmo diskusiju “Līdzsvars darba tirgū un bērnu aprūpē – ko varam darīt vēl labāk?”, kas 4. novembrī bija vērojama tiešraidē portālā TVNET. 

Diskusijā tika pārrunāta virkne iedzīvotājiem aktuālu jautājumu:

- kāda ir situācija darba tirgū un darba devēju atbalsts līdzsvaram darba vietā un bērnu aprūpē?

- kā veicināt lielāku vīriešu iesaisti bērnu aprūpē jau no pirmajiem mazuļa dzīves mēnešiem?

- kādas izmaiņas gaidāmas jau nākamgad līdz ar Eiropas Savienības Direktīvas par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem ieviešanu Latvijā?

- cik liela ietekme mūsdienu pasaulē ir sabiedrībā valdošajiem priekšstatiem par tradicionālajām lomām ģimenē un ko varam mācīties no Ziemeļvalstu pieredzes?

Diskusijā piedalījās Diāna Jakaite, Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece, Kristiāna Boša, Personālvadības konsultāciju un pētījumu kompānijas "Fontes" vecākā konsultante, Ilze Mileiko, Sociālās un kultūras studiju programmas pasniedzēja Latvijas Universitātē, pētniece, kā arī divu bērnu tētis Atis Dimants, kas 10 gadus dzīvojis Norvēģijā un tur ir aizvadījis savu bērnu kopšanas atvaļinājumus.

Diskusiju ciklu finansē Eiropas Savienības programma "Tiesības, vienlīdzība un pilsonība" (2014–2020)" projekta Nr. 881676-B4A "Līdzsvars visiem (B4A)" ietvaros.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu