Pēc Francijas sašutuma Eiropas Padome spiesta apturēt hidžābu reklāmu (32)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pēc Francijas sašutuma Eiropas Padome pārtraukusi sociālās reklāmas kampaņu, kuras mērķis bija propagandēt sieviešu "brīvību" nēsāt musulmaņu tradicionālās galvassegas.

Tīmekļa kampaņa, kuru finansējusi arī Eiropas Savienība (ES), tika sākta pagājušajā nedēļā, taču tā izraisīja sašutumu Francijā, kas gatavojas nākamgad gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Tviterī tika izplatīta fotomontāža, kurā savienotas divu smaidošu sieviešu sejas. Vienai no tām mati ir atklāti, bet otrai tos sedz hidžābs.

"Skaistums ir dažādībā tāpat kā brīvība hidžābā," vēsta viens no attēlu pavadošajiem saukļiem. "Cik garlaicīgi būtu, ja visi izskatītos vienādi? Svinēsim dažādību un cienīsim hidžābu!"

Sākotnēji kampaņa netika pamanīta, taču tad to ievēroja franču politiķi.

"Islāms ir brīvības ienaidnieks. Šī kampaņa ir patiesības ienaidnieks," tviterī norādījis labēji noskaņotais franču žurnālists un esejists Ēriks Zemūrs, kurš tiek uzskatīts par iespējamo pašreizējā prezidenta Emanuela Makrona sāncensi nākamā gada vēlēšanās.

Lai gan viņš vēl nav paziņojis par savu nodomu kandidēt, dažas aptaujas jau tagad liecina, ka Zemūrs varētu iekļūt vēlēšanu otrajā kārtā.

"Šī Eiropas kampaņa, kas reklamē islāma šķidrautu, ir skandaloza un nepiedienīga laikā, kad miljoniem sieviešu drosmīgi cīnās pret paverdzināšanu," savukārt norādījusi galēji labējās Nacionālās apvienības līdere Marina Lepēna, kura bija galvenā Makrona sāncense 2017.gada vēlēšanās.

Kampaņu nosodījusi arī Ildefransas reģiona padomes priekšsēdētāja Valerī Pekresa, kas pārstāv tradicionālos franču konservatīvos un arī tiek uzskatīta par vienu no iespējamajiem Makrona sāncenšiem. Politiķe atzinusi, ka kampaņa viņu "pārsteigusi", un norādījusi, ka hidžābs "nav brīvības, bet gan pakļaušanās simbols".

Viņai piebalsojis bijušais ES "Brexit" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē, kurš arī pretendē startam vēlēšanās no konservatīvo nometnes: "Es vēlētos, lai ļaudis, kam radusies sliktā ideja par šādu kampaņu, būtu pavaicājuši sievietēm Kabulā, kas cīnās tieši par to, lai nebūtu jānēsā šāds apsegs."

Iejaukusies arī Makrona valdība, kas pieprasījusi Eiropas Padomei skandalozo kampaņu pārtraukt.

"Esmu dziļi šokēta," televīzijas kanālam LCI TV atzinusi valsts sekretāre jaunatnes lietās Sāra El Airī. "Tas ir pretrunā ar vērtībām, kuras Francija aizstāv, tā ir hidžāba nēsāšanas propaganda."

Viņa apstiprināja, ka Francija iesniegusi oficiālu protestu caur diplomātiskiem kanāliem un ka Parīzes stingrās nostājas dēļ kampaņa no otrdienas ir apturēta.

Tajā pašā laikā Eiropas Padomes pārstāvis, apstiprinot, ka minētie tvīti ir dzēsti, sarunā ar aģentūru AFP izteicies, ka tiekot "domāts par šī projekta labāku pasniegšanu".

Eiropas Padome atteikusies apstiprināt, ka kampaņas apturēšana būtu Francijas spiediena tiešs rezultāts.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu