Fiktīva vakcinācija pret Covid-19 vai vakcinācijas sertifikātu viltošana - tā ir problēma, kas lielākā vai mazākā mērā pastāv visur pasaulē. Taču īpaši liela uzmanība šobrīd tam tiek pievērsta Austrumeiropā, cīnoties ar līdz šim smagāko saslimstības vilni. Ukrainā ieviesti bargāki sodi sertifikātu viltotājiem, savukārt Krievijā izgudrots tests ļauj pārbaudīt - ir saņemta "Sputnik" vakcīna vai tomēr ne.

Valstīm ieviešot ierobežojumus nevakcinētajiem, uzplaucis viltus sertifikātu tirgus. IT uzņēmums "CheckPoint", kas seko līdzi viltus sertifikātu rūpalam internetā, ziņo, ka vairums tā redzeslokā nonākušo tirgotāju ir no Eiropas (kur tiek izmantoti Eiropas Savienības digitālie sertifikāti un Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta (NHS) izdotie sertifikāti), taču tīmeklī atrodami piedāvājumi faktiski no visas pasaules.

Nelegālais bizness piesaistījis arī likumsargu uzmanību. Piemēram, Itālijas policija vasarā bloķēja desmit "Telegram" kanālus un tirgotājus tā dēvētajā tumšajā tīmeklī, kas piedāvāja organizēt šādu sertifikātu iegūšanu. Daļa tirgo darbojošos sertifikātus, kamēr citi pircējus vienkārši apkrāpj. Arī citās Eiropas valstīs atklāti viltotāji un pieņemti vai arī tiek apsvērti stingrāki sodi.

Taču, pēc visa spriežot, visaktīvāk viltus sertifikātu bizness plaukst valstīs ar zemu vakcinācijas aptveri, kurās ieviesti ierobežojumi nevakcinētajiem. Tāds reģions ir Austrumeiropa, ko vīrusa pirmie viļņi skāra salīdzinoši viegli un kur uzticēšanās valsts institūcijām ir zemā līmenī.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X