Polijas faktiskais abortu aizliegums vainots grūtnieces nāvē (4)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Polijā, kur spēkā ir teju pilnīgs abortu aizliegums, slimnīcā mirusi 30 gadus veca grūtniece. Sievietes advokāte norāda, ka grūtniecībā bija komplikācijas un embrijs nevarēja izdzīvot, taču aizlieguma dēļ ārsti vilcinājušies, kā rezultātā grūtniece mirusi.

Polijā aborts tagad ir atļauts vienīgi izvarošanas vai incesta gadījumos, kā arī tad, ja grūtniecība apdraud mātes veselību vai dzīvību.

Slimnīca ir paziņojusi, ka ārsti un vecmātes darīja visu iespējamo un visu tās lēmumu pamatā bija rūpes par mātes un embrija veselību, tomēr ģimenes juriste apgalvo, ka stingrāku abortu ierobežojumu dēļ ārsti gaidījuši pārāk ilgi, lai rīkotos.

Foto: AP/Scanpix

Klusi protesti pret gandrīz pilnīgu abortu aizliegumu notika vairākās pilsētās - Krakovā, Varšavā un Gdaņskā.

Sieviete bija 22. grūtniecības nedēļā, kad viņa tika aizvesta uz slimnīcu Pščinas pilsētā pie Katovices valsts dienvidos. Embrijam trūka amniotiskā šķidruma un, kā tviterī rakstīja juriste Jolanta Budzovska, ārsti gaidīja embrija nāvi.

Ziņots, ka māte savā īsziņā rakstījusi, ka viņai pastiprinās drudzis un viņa uztraucas par septiskā šoka sākšanos.

Septiskā šoka dēļ viņa pēc tam nomira, atstājot vīru un meitu. Protestētāji vainoja pērn pieņemtu abortu likumu, kas aizliedz grūtniecības izbeigšanu embrija defektu gadījumos.

Ģimenes juriste paziņoja, ka pacientes nāve ir sekas Konstitucionālā tribunāla spriedumam par gandrīz pilnīgu abortu aizliegumu, jo viņas ārsti, baidoties no sekām grūtniecības izbeigšanas gadījumā, gaidījuši embrija nāvi.

"Es domāju, ka šis spriedums ir slimnīcām sarežģījis [grūtniecības izbeigšanu], jo medicīnas darbinieki tagad ir nobijušies," britu raidsabiedrībai BBC pavēstīja Sieviešu un ģimenes plānošanas federācijas pārstāve Antonina Levandovska. "Viņi nepārzina šo likumu sīkumos, viņi tikai zina, ka ir abortu aizliegums, un baidās rīkoties."

Konservatīvā juristu organizācija "Ordo Iuris" paziņoja, ka likums esot ļoti vienkāršs un ka ārstu pirmais pienākums bija glābt pacienti. Ģimenes advokāte piekrita, ka šajā gadījumā būtu bijusi iespējama grūtniecības izbeigšana atbilstoši likumam, bet pieļāva, ka ārsti sprieduši nepareizi.

Slimnīca paziņoja, ka visu lēmumu pamatā bija rūpes par mātes un embrija veselību, bet piebilda, ka aborta juridiskā statusa izvērtēšana ir atsevišķs jautājums. "Ir jāuzsver, ka visi mediķu lēmumi tika pieņemti, ievērojot Polijā spēkā esošos juridiskos noteikumus un uzvedības normas."

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu