EDSO valstis Baltkrievijai prasa paskaidrojumus par cilvēktiesībām (21)

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) valstis pret Minsku iedarbinājušas tā dēvēto Vīnes mehānismu, pieprasot sniegt informāciju par cilvēktiesību situāciju.

Kopīgā vēstulē, kas nosūtīta ceturtdien, 35 valstis norāda, ka gada laikā situācija valstī pasliktinājusies.

Vēstulē Minskai lūgts desmit dienu laikā sniegt atbildes uz jautājumiem, kas skar spīdzināšanu, valdības kritiķu vajāšanu, kūdīšanu uz vardarbību no valsts mediju puses.

Kopīgo vēstījumu parakstījušas 35 no 57 EDSO valstīm. To vidū ir visas Eiropas Savienības (ES) valstis, izņemot Poliju.

Pirms gada EDSO ziņojumā par situāciju Baltkrievijā tika konstatēti "masveida un sistemātiski" cilvēktiesību pārkāpumi, kas notikuši pēc plašajiem protestiem pret diktatora Aleksandra Lukašenko režīmu.

Valdībai tika dotas konkrētas rekomendācijas.

Tomēr vēstulē tagad konstatēts, ka "krīze Baltkrievijā nav vis atrisināta, bet situācija ir pasliktinājusies".

Tāpēc tagad tiek iedarbināts EDSO Vīnes mehānisms, kura ietvaros iespējams pieprasīt informāciju par cilvēktiesību jautājumiem.

Pēc pērn 9.augustā notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts ilggadējais prezidents Lukašenko, Baltkrieviju pārņēma masu protesti, ielās izejot simtiem tūkstošiem cilvēku, kas bija sašutuši par rezultātu viltošanu.

Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka.

Protestu laikā tika aizturēti vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Simtiem demonstrantu tika ievainoti, bet vairāki arī nogalināti.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu