Aptauja: Savu dzīvesveidu kā veselīgu vērtē 65% iedzīvotāju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sieviete skrien.
Sieviete skrien. Foto: pixabay.com

Savu dzīvesveidu kā kopumā veselīgu vērtē 65% jeb vairums Latvijas iedzīvotāju , liecina "Mana Aptieka & Apotheka" jaunākais Veselības indekss.

Visbiežāk iedzīvotāji ievērojot tādus veselīga dzīvesveida paradumus kā nesmēķēšana un izvairīšanās no piesmēķētas vides (50%), ārstēšanās gadījumā lieto visus ārsta izrakstītos medikamentus (47%) un velta miegam vismaz septiņas stundas diennaktī (47%).

Tāpat 45% iedzīvotāju ikdienā cenšas nepārsniegt pieļaujamās alkohola normas, 42% diennaktī izdzer vismaz pusotru līdz divus litrus ūdens, un 40% cenšas ēst veselīgi. Salīdzinoši mazāk aptaujāto - aptuveni trešdaļa - norāda, ka veic regulāras profilaktiskās medicīniskās apskates, ko iesaka veikt konkrēta vecuma cilvēkiem. Savukārt nedaudz mazāk nekā trešdaļa jeb 27% ikdienā veic regulāras fiziskās aktivitātes.

Savu dzīvesveidu kā kopumā veselīgu biežāk vērtē sievietes - 72% aptaujāto sieviešu paudušas šādu nostāju, kamēr vīriešu vidū - 58%. Aptaujā atklājies, ka vīriešiem biežāk piemīt tādi kaitīgie ieradumi kā smēķēšana un pārmērīga alkohola lietošana, kamēr sievietēm pārmērības galvenokārt vērojamas uzturā, piemēram, pārmērīga saldumu vai balto miltu produktu lietošanā.

"Pētījums atklāj, ka aizvien vairāk cilvēku uzskata, ka viņu dzīvesveids paliek veselīgāks, proti, pēdējo piecu gadu laikā pašvērtējums ir pieaudzis par 9%. Pozitīvi, ka cilvēki cenšas dzīvot veselīgi arī pandēmijas apstākļos, jo tā ir viena no labākajām dažādu slimību profilaksēm," skaidro "Mana Aptieka" farmaceite un "Tukuma Centra aptieka" vadītāja Agnese Ritene.

Aptaujā tostarp secināts, ka samazinās to iedzīvotāju skaits, kuri dzer pietiekami daudz ūdens. Vien 42% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju diennaktī izdzer pietiekami daudz ūdens. Starp biežākajiem ūdens patērētājiem ir cilvēki ar augstāko izglītību (53%), augstiem ienākumiem (50%) un sievietes (46%). Savukārt visretāk ieteicamo diennakts ūdens devu izdzer aptaujātie ar pamatizglītību (31%), vīrieši (36%) un seniori (37%).

Ritene norāda, ka šobrīd, laikapstākļiem paliekot arvien vēsākiem, ir īpaši būtiski uzņemt pietiekami daudz ūdens, jo tas nodrošina ne tikai normālu organisma darbību un nepieciešams vielmaiņas aktivitātei, bet arī vitāli svarīgs, lai saglabātu labu izskatu un noskaņojumu. "Ziemā ir maz saules, cilvēki biežāk uzturas apsildītās telpās, kas var izraisīt tā saucamo ziemas dehidratāciju, ko var arī nepamanīt, jo cilvēks mazāk svīst," norāda farmaceite, iesakot ūdeni drīzāk uzņemt pakāpeniski.

Tāpat aptaujā atklājies, ka vairāk nekā pusei aptaujāto ir neveselīgi ēšanas paradumi. Trīs gadu laikā par septiņiem procentpunktiem (no 47% uz 40%) ir samazinājies to iedzīvotāju skaits, kuri cenšas ēst veselīgi. Sievietes - 51% - biežāk nekā vīrieši, kuri šādu nostāju pauduši 28% gadījumu, ikdienā cenšas sabalansēt ēdienkarti un sekot līdzi uzņemto kaloriju daudzumam. Vaicāti par dažādu veselīga dzīvesveida ieteikumu ievērošanu, 39% aptaujāto norāda, ka cenšas ierobežot cukura patēriņu, 32% izvairās no dažādu pusfabrikātu lietošanas uzturā, bet 32% ierobežo sāls patēriņu diennaktī.

"Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss" ir ikgadējs Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējuma un profilakses tendenču mērījums. Indekss tapis sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS, ik gadu tiešās intervijās tiek aptaujāts reprezentatīvs iedzīvotāju skaits - 1018 cilvēki vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Šis ir sestais "Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss". Aptauja veikta 2021.gada martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu