Jauns atklājums Pompejos: izcili saglabājusies vergu istaba

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kārtējais brīnišķīgais atklājums Pompejos: izcili saglabājusies istaba, kurā pirms aptuveni 2000 gadiem dzīvojuši romiešu vergi.

16 kvadrātmetrus mazajā, neizrotātajā istabā atrodas trīs gultas, toveris, kas tika izmantots kā tualete, koka lāde ar zirga iejūgu tajā un viens neliels logs. Arheologi istabā atrada arī ratu vārpstu, kas liecina, ka vergi istabiņu izmantojuši arī kā darbnīcu, kur laboja savu saimnieku ratus. Viena no gultām istabiņā bija bērna, vēstīts izdevumā “The Guardian”.

Arheologi stāsta, ka iemesls, kāpēc istaba tik labi saglabājusies, ir Vezuva izvirdums, kas burtiski “iekonservēja” pilsētu mūsu ēras 79. gadā.

Jaunais atklājums ir “logs uz to cilvēku realitāti, kas vēstures avotos parādās reti”, arheoloģisko izrakumu Pompejos mājaslapā raksta arheoloģiskā parka direktors Gabriels Cuhtrīgels.

FOTO: VERGU ISTABA VILLĀ POMPEJOS

Viņš arī piebilda, ka šis ir ļoti īpašs atradums un noteikti viens no visaizraujošākajiem atklājumiem viņa kā arheologa dzīvē.

Villa, kurā tika atrasta vergu istabiņa, pirmo reizi atklāta tika 2017. gadā. Kopš tā laika tur atrastas pārsteidzošas lietas, to skaitā ceremoniālie zirgu rati un stallis.

2020. gada novembrī arheologu komanda atrada arī divu cilvēku ķermeņus. Visticamāk, tie bija vergs un viņa saimnieks, kuri gāja bojā Vezuva izvirduma laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu