Jauns satelīts “atvēris acis” un atsūtījis pirmās Zemes fotogrāfijas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Jaunākās paaudzes Zemes novērošanas satelīts “Landsat 9” planētas orbītā tika palaists 27. septembrī un jau 31. oktobrī uzņēma pirmos Zemes attēlus, kas tagad parādīti plašākai sabiedrībai.

Jaunā satelīta uzņemtajos attēlos redzama Florida, Detroita un tās apkārtne, Navaho apgabals Arizonas ziemeļos, Himalaji un Austrālijas rietumu daļa.

“Landsat 9” pirmajos attēlos uzņemti kritiski novērojumi par mūsu planētas izmaiņām. Tie un citi attēli pievienosies informācijai par Zemes ainavām un piekrastes līnijām, kas redzamas no kosmosa.

FOTO: JAUNĀ SATELĪTA PIRMĀS ZEMES FOTOGRĀFIJAS

“Šī programma ir pierādījusi, ka var ne tikai uzlabot dzīves, bet pat glābt dzīvības. NASA turpinās sadarboties ar USGS, lai likumdevēji Amerikā un citur pasaulē labāk saprastu klimata krīzes nesto postu, vadītu zemkopības procesus, saglābtu vērtīgos resursus un labāk reaģētu uz dabas katastrofām,” komentēja NASA administrators Bils Nelsons.

“Landsat 9” ir devītais satelīts “Landsat” programmā, kuras ietvaros ar satelītiem mūsu planēta tiek pētīta jau kopš 1972. gada. Tiesa, Zemes orbītu sasniedza tikai 8 satelīti, jo “Landsat 6” 1993. gadā kļūmes dēļ līdz orbītai nenonāca.

“Landsat 9” satelītam ir divi galvenie instrumenti. Viens uztver termālo radiāciju, kas ļauj zinātniekiem sekot līdzi Zemes virsmas temperatūrām, bet otrs instruments uztver redzamo, infrasarkano un īsviļņu infrasarkano gaismu deviņos dažādos viļņu garumos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu