Paplašināts iedzīvotāju loks, kas var saņemt balstvakcīnu pret Covid-19 (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

No otrdienas, 9. novembra, ir būtiski paplašināts to iedzīvotāju loks, kuri var saņemt balstvakcīnu pret Covid-19, informēja Nacionālais veselības dienests (NVD).

No otrdienas iespēja ir nodrošināta arī:

  • visiem iedzīvotājiem no 50 gadiem;
  • iedzīvotājiem vecumā no 18 gadiem, ja ir hroniskas slimības;
  • iedzīvotājiem vecumā no 18 gadiem, ja strādā augsta riska profesijās un/vai ikdienā atrodas vidē, kurā ir ilgstoša saskarsme gan ar Covid-19 pacientiem, gan nevakcinētiem pret Covid-19 cilvēkiem un līdz ar to ir augsts profesionālais un lokāla uzliesmojuma risks.

Lēmums par iedzīvotāju grupu paplašināšanu pieņemts saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes rekomendācijām.

Vienlaikus NVD uzsvēra, ka, neraugoties uz jaunu iedzīvotāju grupu atvēršanu revakcinācijai, aizvien prioritāte ir senioru pirmreizējai vakcinācijai pret Covid-19, kā arī papildu devu vakcinācija imūnsupresētām personām. Svarīga ir arī pirmreizējā vakcinācija visiem iedzīvotājiem, kā arī papildu vakcinācija senioriem no 65 gadiem un sociālo aprūpes centru klientiem.

Balstvakcinācija pret Covid-19 nav nepieciešama tiem, kuriem pirms, pēc vai starp abām vakcīnas devām bijis pozitīvs Covid-19 PCR tests. Izvērtējot riskus un ieguvumus, cilvēkiem, kas jaunāki par 30 gadiem, bez nopietnām blakusslimībām balstvakcinācija visā populācijā nebūtu rekomendējama.

Pieteikšanās balstvakcinācijai

Prioritāri iedzīvotāji aicināti pieteikties portālā Manavakcina.lv vai pa tālruni 8989 vai izmantot dzīvās rindas iespējas vakcinācijas centros, vakcinācijas punktos tirdzniecības centros un pašvaldību telpās, izbraukuma un mobilās vakcinācijas puntkos.

Balstvakcīnu ir iespējams saņemt arī vakcinācijas kabinetos ārstniecības iestādēs un pie ģimenes ārstiem.

Vakcīnu veidi

Balstvakcinācija veicama ne ātrāk kā 6 mēnešus pēc otrās devas saņemšanas

(pēc Spikevax vakcīnas balstvakcinācija ieteicama laika periodā 6-8 mēnešus pēc otrās devas saņemšanas).

Balstvakcinācijai tiek rekomendētas Spikevax vai Comirnaty vakcīnas, ir pieļaujama arī Vaxzevria kā trešā deva pēc pilna vakcinācijas kursa ar Vaxzevria vakcīnu. Savukārt, balstvakcināciju pēc vienas Janssen devas rekomendē veikt 8 nedēļas pēc potes saņemšanas.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) šodien preses konferencē skaidroja, ka "manavakcina.lv" sistēma uzrādīs, vai šobrīd attiecīgā persona kvalificējas balstvakcinācijai. Hronisko slimību pacientu gadījumā balsvakcinācijas kvalificēšanās pieeja būšot līdzīga iepriekš piekoptajai, kad tika sākta primārā vakcinācija. Proti, personas atbilstību šajā gadījumā novērtēs mediķis - ārsts-speciālists vai ģimenes ārsts. Tāpat kā apliecinājums derēs esamība kādā no hronisko slimību pacientu reģistriem.

Attiecībā pret balstvakcinācijas grupu - personas virs 18 gadiem, kam ir augsta riska profesija vai riskanta vide - drīzumā plānots dažādos formātos, tostarp tīmekļa vietnēs, pie ārstniecības iestādēm un vakcinācijas punktos publiskot pazīmes, kas ļautu personai saņemt balstvakcināciju.

"Faktiski tā ir saruna ar mediķi - situācijas izvērtēšana. Konstatējot, ka cilvēkam ir reāls risks, kas veidojas no ilgstošas savstarpējas saskarsmes, fiziska kontakta, distances ievērošanas neiespējamības, uzturēšanās slēgtās telpās, kabinetā vai sanāksmju zālē, vai sabiedriskajā transportā un tamlīdzīgi. Būtībā mēs neesam gribējuši šeit uzlikt kādus liekus šķēršļus, bet dot iespēju cilvēkiem, kas vēlas, pārrunājot ar mediķi, nonākt pie secinājuma, ka balstvakcinācija viņiem ir nepieciešama," skaidroja Pavļuts.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu