Bites “kliedz”, kad tām uzbrūk Āzijas milzu sirseņi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Āzijas milzu sirsenis
Āzijas milzu sirsenis Foto: Ted S. Warren/AP

Lai brīdinātu pārējo spietu sirseņu uzbrukuma gadījumā, Āzijas bites (Apis cerana) mēdz izdot īpašus skaņas signālus, noskaidrots jaunā pētījumā.

Pētnieki šos visai sarežģītos skaņas signālus salīdzina ar trauksmes zvana skaņu, kliedzieniem un panikas saucieniem primātu, putnu un surikātu vidū, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Royal Society Open Science”.

Daži no ierakstītajiem bišu “kliedzieniem” šīs bišu sugas vidū nekad iepriekš nav novēroti. Iskatās, ka bites šos skaņas signālus izmanto tikai tad, kad uzbrucis īpaši nāvējošs ienaidnieks.

Āzijas sirseņi (vespa velutina) un īpaši Āzijas milzu sirseņi (vespa soror) pavisam noteikti ir šādi ienaidnieki. Šie negantie plēsēji ir cieši saistīti ar Āzijas sirseņiem-slepkavām, kas nesen tika atrasti Ziemeļamerikā, un bieži uzbrūk bišu stropiem. Dažos gadījumos tie var iznīcināt visu spietu. Tieši tāpēc, kad tuvumā pamanīts šis ienaidnieks, nav daudz laika, ko zaudēt.

Pētnieki novēroja, ka, sajūtot ienaidnieku, darba bites pie stropa ieejas vienojas kopīgā, garā trauksmes “kliedzienā”. Tehniski šis “kliedziens” ir vibrējošs signāls jeb īsi vibrācijas pulsi un skaņas frekvences, kuras rada bites spārni un krūškurvis.

Pat tad, kad ienaidnieka tuvumā nav, Āzijas medus bites allaž zināmā līmenī san, “šņāc”, komunicē viena ar otru ar vibrējošiem signāliem. Tiesa, zinātniekiem joprojām nav īsti skaidrs, ko bites ar šiem signāliem un skaņām panāk.

Jaunajā pētījumā, kurā tika savākti teju 30 tūkstoši medus bišu, noskaidrojās, ka sirseņu parādīšanās brīdī, ierastā bišu sanēšana pieaug septiņas reizes. Tajā pašā laikā bites sāk izmantot brīdinošo signālu, kuram ir neregulārāka frekvence.

Video ierakstos redzams, ka bites šo brīdinošo signālu rada, paceļot vēderu, vicinot spārnus un satraukti lidojot apkārt. Dažos gadījumos šis signāls lika bitēm pie stropa ieejas sākt aizsardzības pasākumus, stropu apmētājot ar dzīvnieku mēsliem, lai atbaidītu ienaidnieku, vai cenšoties ap iebrucēju izveidot “bišu bumbu”, kas sirseni nosit līdz nāvei.

“Šis pētījums parāda, cik pārsteidzoši sarežģītus signālus var radīt Āzijas bites,” komentēja ekologs Gārds Otiss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu