Audzinām kucēnu kopā: ⟩ Kucēns sāk iet skolā!

Foto: Juris Lisovs/TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Sveiks lasītāj jau ceturtajā izglītojošās rubrikas "Audzinām kucēnu kopā" ar PetCity rakstā, kur kopā ar dzīvespriecīgo Velsas korgija pembroka šķirnes kucēnu Floki uzzināsim visu par kucēna UZVEDĪBU, audzināšanu un kucēnu socializēšanās skoliņām!

Pirmajā rubrikas "Audzinām kucēnu kopā" rakstā "Kucēns brauc mājās" iepazināmies ar rubrikas galveno varoni Floki, kucēna stāstu par ienākšanu ģimenē, un PetCity eksperti sniedza padomus un ieteikumus, kas jāiespēj un kādi priekšdarbi veicami, pirms ģimenes mīlulis sper soli pāri mājas slieksnim. 

Otrajā sērijā "Pirmā ciemošanās pie veterinārārsta" Floki un veterinārārsts Gusts Indāns mums soli pa solim demonstrēja, kā noris pirmā vizīte, ar ko jārēķinās saimniekam un kas raksturo veselu sunīti!

Trešajā rakstā "Kucēna ēdienkarte - investīcija suņa veselībā!" Floki centās uzzināt visu par pareizu kucēnu barošanu, našķiem un arī šī brīža modes lietu - svaigēšanu!

Tagad laiks parunāt par kucēna socializēšanu un paklausības pamatu apgūšanu. Šoreiz mums talkā nāks PetCity Suņu skolas vadītājs, suņu paklausības treneris Ivars Lielpēteris.

Floki un kinologs Ivars Lielpēteris
Floki un kinologs Ivars Lielpēteris Foto: Juris Lisovs/TVNET

Ivara kinologa gaitas aizsākās 2003. gadā, pateicoties viņa pirmajam borderkollija šķirnes kucēnam vārdā Bite. „Izrādījās, ka viņam ir diezgan sarežģīts raksturs, tāpēc abi sākām apmeklēt suņu skolu. Iepatikās. Turpināju mācīties, aktīvi piedalījos sacensībās. Nieka divus gadus vēlāk, tolaik vēl kā stažieris, sāku vadīt pirmās nodarbības. Drīz vien kļuvu par sertificētu Latvijas Kinoloģiskās federācijas instruktoru,” stāsta Ivars. 

Tikāmies arī ar suņu apmācības treneri Agnesi Bunku-Bogdanovu. "Mīlestība pret suņiem man jau ir no agras bērnības. Šī mīlestība pret suņiem nav vārdiem izskaidrojama, un tas mani arī aizveda līdz trenera amatam. Esmu saņēmusi LKF sertifikātu, kā arī suņu uzvedības speciālistes diplomu no Norvēģijas suņu skolas International Dog Trainer School. Zināšanas papildinu arī dažādos semināros," ar sevi iepazīstina Agnese.

Floki un suņu apmācības trenere Agnese Bunka-Bogdanova
Floki un suņu apmācības trenere Agnese Bunka-Bogdanova Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kad Floki ir iepazinies ar smaidošajiem un sirsnīgajiem suņumīļiem - profesionāliem suņu apmācības ekspertiem, laiks uzzināt visu sīki un smalki par kucēna izglītošanu!

Kas ir pats, pats pirmais, kas kucēnam ir jāiemāca? 

"Atsaukties uz savu vārdiņu. Kā tas notiek? Kaut vai sēžot pie TV, pasaucam savu kucēnu un, kad suns paskatās kaut ar acs kaktiņu vai paceļ ausi, uzreiz priecīgi uzslavējam, sakot: "Labs suns!" Ja pie rokas ir našķītis, dodam noteikti arī to. 

Lai suns no mazotnes atceras: tiklīdz mani saimnieks sauc, man ir jānāk, jo mani noteikti slavēs un, iespējams, dos ko garšīgu!" par suņa vārda apguvi stāsta Agnese Bunka-Bogdanova. 

Slavēšanā ir svarīgi izveidot vienu vārdu savienojumu, ko lieto visa ģimene. Lai suns to uzreiz saprot un nepārprot. "Arī balss intonācija un skaņas ir ļoti no svara. Intonācijai ir jābūt pozitīvās emocijās balstītai. Uzslavu nebaidāmies teikt skaļi, tikai tā suns to sapratīs," iesaka suņu apmācības trenere.

Šajā gadījumā nederēs kautrīgā latvieša klusi nočukstētais "labs suns, tā tik turpini..."

Floki PetCity kucēnu socializēšanās skoliņā
Floki PetCity kucēnu socializēšanās skoliņā Foto: Juris Lisovs/TVNET

Našķi vienmēr visur līdzi!

Kā jau suņu eksperte minēja, ir būtiski paralēli saņemtajai uzslavai kucēnu apbalvot arī ar našķi. Bet tam ir jābūt īpašam našķim, ar kuru nebaro ikdienā un kura dēļ viņš ir gatavs atdot visu. "Es iesaku pirmo gadu našķus visur nēsāt līdzi. Pastaigā, uz suņu skoliņu. Bet tam ir jābūt izcilam našķim! Nekāda ikdienas pārtika viņu nemotivēs. Siers, desa, vārīta vistas fileja bez garšvielām... Un noteikti našķim jābūt mīkstam, lai skrienot nejauši  neaizrijas," brīdina kinoloģijas eksperte. Kā tad ir pareizi apbalvot ar našķi? 

Komanda – našķis – uzslava "labs suns!". Šo secību atcerēties un visu laiku atkārtot vienādi.

Kas ir kucēnu socializācija un kāpēc tā ir tik svarīga?

Kā izrādās, kucēnu socializācija ir pats, pats svarīgākais suņu apmācības posms, kas garantē to, ka tavs suns spēs veiksmīgi mijiedarboties ar ārpasauli. "Labi socializēts kucēns

būs jums labs kompanjons, kas neizrāda bailes vai agresivitāti, sastopoties ar svešiem cilvēkiem vai neierastām situācijām,

turpretī suns, kas nav izgājis socializāciju, ir grūtāk apmācāms un var kļūt par apgrūtinājumu gan jums, gan citiem pat ikdienišķās situācijās," par kucēnu socializāciju stāsta suņu skolas vadītājs Ivars Lielpēteris. 

Arī Agnese uzskata, ka suns noteikti ir jāsocializē un šim jautājumam ir jāpievērš nopietna uzmanība. "Iepazīstinām sunīti ar visiem trokšņiem – putekļusūcējs, fēns, skaļa mūzika,

arī pastrīdamies mājās. Jā, jā, ir suņi, kuriem nepatīk strīdi, un tad var negaidīti agresīvi mesties pa vidu.

Braucam uz jūrām, ejam veikalos, tirdziņos, blandāmies pa mežiem, aicinām draugus ciemos, iepazīstinām ar maziem bērniem, citiem suņiem un kaķiem. Tas viss noderēs," iedrošina Agnese Bunka-Bogdanova.

Floki PetCity kucēnu socializēšanās skoliņā
Floki PetCity kucēnu socializēšanās skoliņā Foto: Juris Lisovs/TVNET
Floki PetCity kucēnu socializēšanās skoliņā
Floki PetCity kucēnu socializēšanās skoliņā Foto: Juris Lisovs/TVNET

Runājot par suņu savstarpējo socializēšanos, iepazīstinot  vienu ar otru, vajadzētu ievērot to principu, lai pavada nav nostiepta un suns nesatraucas. "Ja tā ir nostiepta, suns domās "saimnieks satraucas par kaut ko un man arī jāsāk satraukties". Turklāt, ja būs nostiepta pavada, suns var sākt celties divkājās, kas otram sunim parāda pavisam citu signālu un rosina uz nevēlamu agresiju," skaidro suņu uzvedības pazinēja.

Kucēnu socializācijas skoliņa - pirmais būtiskais pamats

Kucēnu socializācijas skolā apvienota gan socializācija, gan pirmo iemaņu apgūšana kucēnam un viņa saimniekam. "Nodarbībās kucēni iemācās draudzīgi komunicēt savā starpā, iepazīstas ar dažādiem cilvēkiem un iemācās adekvāti reaģēt uz dažādām situācijām.

Suņu skolu var apmeklēt jebkuras šķirnes un arī bezšķirnes suņi no divu mēnešu līdz pat seniora vecumam. Jo ikviens suns ir pelnījis iegūt izglītību, savukārt saimnieks – uzticamu un klausīgu sabiedroto un draugu," stāsta kinologs Ivars Lielpēteris 

Arī Agnese iesaka ar lēmumu par kucēna socializēšanās skoliņu nekavēties un jo ātrāk, jo labāk izšķirties kucēnu vest uz nodarbībām "Jo ātrāk vedīsiet kucēnu uz skoliņu, jo labāk. Protams, 2-3 dienas ļaujiet kucēnam aklimatizēties jaunajās mājās, bet, jo ātrāk socializēsiet suni, jo suns augs adekvātāks. Kad sunim ir jau gads, viņš jau ir sapratis savu lietu kārtību, un to mainīt nav viegli. Var, protams, strādāt un uzvedību mēģināt mainīt, bet to garantēt ir grūti. Tāpēc kucēna vecums ir pateicīgs, lai ar viņu nodarbotos," domās dalās Agnese Bunka-Bogdanova.

Kucēnu socializācijas skola ir sunītim vai tomēr vairāk domāta saimniekam? "Pilnīgi visas suņu skolas nodarbības ir domātas saimniekam. Ja būs gudrs un zinošs saimnieks, viņš ar savu mīluli noteikti vienmēr tiks galā," uz jautājumu pārliecinoši atbild Ivars Lielpēteris. Arī Agnese Bunka-Bogdanova piekrīt, ka suņu skolā iet saimnieks: "Mēs strādājam ar saimniekiem. Stāstām, kā sadzīvot ar kucēnu, kam pievērst uzmanību un kā veidot kontaktu starp saimnieku un suni.

Sunim varam iemācīt izpildīt komandas, bet tās dod saimnieks. Saimnieks mācīs sunim saprast, ko no viņa vēlas, nevis treneris."

Floki PetCity kucēnu socializēšanās skoliņā
Floki PetCity kucēnu socializēšanās skoliņā Foto: Juris Lisovs/TVNET
Floki PetCity kucēnu socializēšanās skoliņā
Floki PetCity kucēnu socializēšanās skoliņā Foto: Juris Lisovs/TVNET
Floki PetCity kucēnu socializēšanās skoliņā
Floki PetCity kucēnu socializēšanās skoliņā Foto: Juris Lisovs/TVNET

Kucēnu socializācijas skola sastāv no 4 nodarbībām, kuru laikā tu:

  • iemācīsies pareizu komunikāciju ar savu mīluli;
  • apgūsi prasmi saprast savu suni, viņa ķermeņa valodu, kā arī iemācīsies pareizi reaģēt uz suņa rīcību;
  • gūsi zināšanas par suņu savstarpējo komunikāciju un to, kā pareizi iepazīstināt suņus;
  • apgūsi pamatiemaņas, lai iemācītu suni iet sev blakus;
  • iemācīsies, kā tikt galā ar dažādām suņa bailēm;
  • uzzināsi, kādas ir suņu saimnieku biežāk pieļautās kļūdas;
  • tāpat būs iespēja noskaidrot interesējošus jautājumus par kucēna audzināšanu.

Floki kucēnu socializācijas skoliņu apmeklēja visas četras nodarbības. Jau pirmajā nodarbībā Floki uzreiz atrada saikni ar skoliņas vadītāju Ivaru, kurš bija mums visiem galvenais pavadonis pareizā komunicēšanā ar savu mīluli. Skoliņu iesaka īpaši t.s. pilsētas kucēniem, kuriem ikdienā nākas sastapt daudz dažādu suņu un cilvēku, kā arī suņiem, kuri nākotnē piedalīsies izstādēs. Bet, ja tava četrkājainā mīluļa dienas aizritēs laukos vai privātmājas pagalmā, kucēnu socializācijas skola parūpēsies, lai suns nebūtu bailīgs, piemēram, izdzirdot svētku salūtu, vai agresīvs pret garāmgājējiem. Floki ļoti izbaudīja socializēšanās skoliņu gan tāpēc, ka bija iespēja iepazīties ar dažādiem suņu draugiem, gan sevi izaicināt dažādos uzdevumos. Vislabāko kontaktu mums izdevās nodibināt beidzamajā nodarbībā, kad nācās pārvarēt dažādus šķēršļus. Tagad Floki, skatoties saimniecei acīs un uzticoties, var pārvarēt bailes un uzkāpt uz batuta vai iziet cauri tunelim. Esam gatavi nākamajam līmenim - turpināt apmācības pie Agneses, kura arī Floki ļoti iepatikās no pirmā skatiena un saimniecei jau paguva iemācīt teicamu uzslavas intonāciju, par kuru Floki vienmēr gatavs pacīnīties, esot kārtīgs un labi audzināts suns!"

Floki PetCity kucēnu socializēšanās skoliņā
Floki PetCity kucēnu socializēšanās skoliņā Foto: Juris Lisovs/TVNET

Galerija: Floki PetCity kucēnu socializēšanās skoliņā

Suņu skolas pamatpaklausības apmācību kurss sastāv no 12 nodarbībām: 

  • pirmā teorijas nodarbība, kurā uzzināsi visu, kam pievērst uzmanību, dzīvojot kopā ar suni, tostarp kā sakārtot hierarhiju mājās;
  • kursā iekļautas arī 10 praktiskās nodarbības, kurās mācīsim tavam sunim paklausīt un izpildīt visas nepieciešamās komandas, tostarp “sēdēt”, “iet blakus”, “gulēt” u.c.;
  • savukārt pēdējā nodarbībā norisināsies eksāmens;
  • tāpat nodarbībās būs iespējams iegūt atbildes uz visiem interesējošajiem jautājumiem.

Individuālās suņu nodarbības - īpaša pieeja

Individuālās nodarbībās visa instruktora uzmanība tiek veltīta vienam klientam, savukārt grupu nodarbībās tā tiek sadalīta visiem, tāpēc individuālajās nodarbībās apmācība notiek ātrāk un precīzāk. Kādās situācijās labāk izvēlēties individuālās nodarbības?

"Ja jūsu suns ir agresīvs vai bailīgs, labāk sākumā izvēlēties individuālās nodarbības. Grupu nodarbību laikā suns nejutīsies droši, un, ja jūs nemācēsiet pareizi reaģēt kādā situācijā, tas problēmu var tikai saasināt un tās novēršanā būs jāiegulda vēl vairāk laika un darba," komentē suņu eksperte Agnese. 

Galerija: Floki tiekas PetCity kinologu

Prast vienam palikt mājās

Sarunā saskaramies arī ar kādu populāru mītu, kas aizvien valda sabiedrībā. Cilvēki pārliecinoši domā, ka suns, kurš tiek ņemts visur līdzi, noteikti ir vislaimīgākais suns. Tomēr tā tas nebūt nav un, kā skaidro suņu uzvedības lietpratēji, sunim ir jāprot palikt vienam, pašam ar sevi. 

"Sunim ir jāmācās atpūsties vienatnē. Dodoties visur līdzi saimniekam, suns, gaidot nākamos notikumus, tomēr ir visu laiku stresā.

Mēs socializējam kucēnu, bet paralēli arī mācām viņu palikt vienam. Arī pēc pastaigas, kad atnākat, ja zināt, ka esat visu izdarījuši – ir paēdis, ir nokārtojies, lieciet suni mierā.

Pat ja sunītis bāžas virsū ar mantu, nepievēršam uzmanību - pagriežam muguru un viss. Sunim ir jāsaprot, ka viņam jāprot palikt mierīgam. Un nepievērst uzmanību nozīmē neteikt ne vārda, nevis grūst projām, jo arī grūšana nozīmē sunim uzmanības pievēršanu," par suņa prasmi palikt mierīgam runā Agnese. 

Floki testē "Pet City" veikalu
Floki testē "Pet City" veikalu Foto: Jānis Škapars

Protams, atstāt kucēnu vienu mājās uzreiz var neizdoties kā vēlamies. Suns var izrādīt nepatiku pret notiekošo dažādi, turklāt mājsēde īpaši mūs visus ir tā satuvinājusi, ka katra šķiršanās varētu būt kucēnam sāpīga. Tāpēc ir svarīgi palikšanai vienam pakāpeniski pieradināt. "Izejiet dienas laikā kaut uz pāris minūtēm ārā un, kad atgriežaties, pārlaidiet suņa sakāpinātās emocijas, pirms mīļojat viņu. Suņa lielo priecāšanos vai žēlošanos laižam gar ausīm - noģērbjamies, aizejam nomazgāt rokas un dodamies uz citu istabu. Kad suns ir rimies, tikai tad pasaucam suni un samīļojam.

Jārada tā sajūta, ka aiziešana nav nekas traks - es aizeju un es atnāku, tam nav jāpievērš dramatiska uzmanība," stāsta Agnese. 

Arī Ivars Lielpēteris uzskata, ka sunim ir nepieciešams savs laiks, bet palikšana vienam ir jāiemāca. "Vēl suni var patrenēt, esot mājās, - uzvilkt un novilkt āra jaku. Pacilāt āra apavus. Kādā brīdī pažvadzināt atslēgas. Lai visas šīs lietas, kas parasti ir aktuālas, kad dodies projām, nešķiet sunim īpašas, kas vēsta par traģisko saimnieka aiziešanu," dažādus trikus iesaka Ivars. 

Floki testē "Pet City" veikalu
Floki testē "Pet City" veikalu Foto: Jānis Škapars

Kāds ir laimīgs kucēns? 

"Laimīgs suns ir tas, kuram saimnieks velta laiku un nodrošina visas suņa pamata vajadzības. Neskaitot pašsaprotamās lietas, ēst, dzert utt., sunim nepieciešamas garas pastaigas (arī tiem, kuri dzīvo privātmājā), spēlēšanās un dauzīšanās, un mentālā slodze. Visi suņi ir radīti, lai strādātu, un, ja jūs viņiem šo vēlmi, vajadzību neapmierināsiet, tad suns pats domās, ko darīt, un parasti tas vairs nesakrīt ar saimnieka vēlmēm!" uz jautājumu atbild Ivars Lielpēteris. 

"Laimīgs suns ir noguris suns! Tāds, ar kuru daudz darbojas, iet pastaigās, nodarbina mājās, samīļo. Kucēns, kurš ir daudz ko apguvis un ikdienā turpina darboties kopā ar savu saimnieku!" uz jautājumu atbild Agnese Bunka-Bogdanova.

Nākamajā izglītojošajā rakstu sērijā uzzināsim visu par suņu frizieri jeb grūmeri!

Bet tikmēr noskaties iepriekšējo video sižetus "Floki jautā" un pieseko mazajam korgijam @diorfloki!

Raksts tapis sadarbībā ar PetCity.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu