Roscosmos: SKS virzienā lido Ķīnas kosmiskās atlūzas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Starptautiskā Kosmosa stacija
Starptautiskā Kosmosa stacija Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskajai Kosmosa stacijai priekšā ir nervus kutinošs brīdis, jo tai tuvojas Ķīnas kosmiskās atlūzas, kas stacijai garām palidos vien 600 metru attālumā, atklāja Krievijas kosmosa aģentūras “Roscosmos” pārstāvji.

Atlūzas lidos vadāmās laboratorijas tuvumā 12. vai 11. novembrī, atkarībā no laika zonas, liekot SKS ekspertiem veikt plašu manevru, vēstīts izdevumā “Newsweek”.

“Roscosmos” pārstāvji saka, ka atlūzas nāk no veca ķīniešu laikapstākļu satelīta “Fengyun-1C”, kas kosmosā tika palaists 1999. gadā. Savukārt 2007. gadā Ķīna pārsteidza pasauli, šo satelītu uzspridzinot, lai pārbaudītu antisatelītu ieroci.

Pēc satelīta uzspridzināšanas Zemes orbītā nonāca tūkstošiem atlūzu. Kādā NASA dokumentā pētnieki šīs atlūzas apraksta kā lielāko mākslīgo atlūzu mākoni Zemes orbītā kopš kosmosa izpētes aizsākuma.

Pagaidām nav skaidrs, cik lielam riskam ir pakļauti SKS astronauti gadījumā, ja atlūzas trāpīs stacijai. Tiesa, pat ja atlūzas trāpīs SKS, tā nebūs pirmā reize. Piemēram, maijā rutīnas pārbaudē noskaidrojās, ka instrumentam “Candarm2” kādā brīdī ir trāpījis kāds objekts, jo tajā bija 5 milimetrus liels caurums. Lielas problēmas šis caurums gan nesagādāja.

Kanādas valdība savukārt atzīmēja, ka kosmosā nemitīgi tiek novēroti vairāk nekā 23 tūkstoši objektu, no kuriem daži ir futbolbumbas izmērā vai pat lielāki. Novērojumu mērķis ir pārliecināties, ka neviens no objektiem neapdraud SKS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu