Migrantiem, kas vēlas atgriezties mītnes zemē, tiek sniegta tāda iespēja (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ja uz Baltkrievijas-Latvijas robežas sastapts migrants izsaka vēlmi uzreiz labprātīgi atgriezties savā mītnes zemē, tad Latvijas iestādes sadarbībā ar Starptautisko Migrācijas organizāciju nodrošina šādu palīdzību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

Viņš informēja, ka šādā veidā no Latviju bez liekas kavēšanās ir atstājuši 22 migranti, bet vēl trīs to izdarīs tuvākajās dienās, kad tiks nokārtoti visi nepieciešamie dokumenti. Pārsvarā šie cilvēki tiekot nosūtīti atpakaļ uz Irāku.

Pujāts arī pastāstīja, ka pirms dažām dienām Latvijas robežu no Baltkrievijas puses tika atļauts šķērsot kādai irākiešu ģimenei ar mazu bērnu, kuram bija paaugstināta ķermeņa temperatūra. Šī ģimene tika uzņemta Latvijā, sniedzot tai humāno palīdzību, taču jau tuvākajā laikā konkrētā ģimene izceļos atpakaļ uz Irāku, stāstīja robežsardzes priekšnieks.

Viņš piebilda, ka patlaban neviens mazgadīgs bērns pie Latvijas-Baltkrievijas robežas nav sastopams.

Kā ziņots, pēdējā laikā Latvijas, Lietuvas un īpaši Polijas valstu robežsargi saskaras ar migrantu pastiprinātiem centieniem šķērsot Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu no Baltkrievijas puses. Migrantu plūsmu ES virzienā atbalsta Baltkrievija, un tā tiek uzskatīta par Baltkrievijas īstenotu hibrīdkara elementu pret ES.

ASV un Eiropas valstu delegācijas ANO Drošības padomē ceturtdien nosodīja Baltkrievijas rīcību migrantu krīzē uz tās robežas ar Poliju.

Tāpat Pujāts norādīja, ka Latvijas Valsts robežsardze (VRS) migrantu savaldīšanai uz robežas ar Baltkrieviju nepieciešamības gadījumā ir gatava izmantot arī pūļa savaldīšanas līdzekļus, tai skaitā vairogus un citus speclīdzekļus.

Viņš vairakkārt uzsvēra, ka kopējā Latvijas dienestu gatavība nosargāt valsts robežu ir augsta un kapacitāte ir pietiekami liela, turklāt starp dienestiem izveidojusies teicama sadarbība, tai skaitā valsts drošības iestādes sniedz robežsardzei "apsteidzošu informāciju".

"Latvijas dienesti ir gatavi lielam cilvēku skaita pieplūdumam, un es ceru, ka nebūs nepieciešams pārbaudīt maksimālo Latvijas dienestu gatavību, bet mēs esam noskaņoti nepieļaut nelikumīgu robežšķērsošanu un atvairīt visus nelikumīgos pārkāpējus, kas ieradīsies uz Latvijas robežas," apliecināja Pujāts.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu