Tu nevari noslēpties no sava kaķa. Pat necenties (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kaķis
Kaķis Foto: Unsplash

Tavs kaķis, visticamāk, nemitīgi seko līdzi tavai atrašanās vietai pat tad, ja tu ar savu peļu junkuru neesi vienā istabā.

Jaunā pētījumā zinātnieki noskaidrojuši, ka mājas kaķi spēj izveidot tādu kā “mentālo karti”, ar kuras palīdzību un dzirdi nosaka, kur atrodas saimnieks. Pētnieki kaķus pārbaudīja, atskaņojot cilvēka balss ierakstus, kad viņi sauc savu kaķi vārdā. Pēc tam pētnieki šos skaņas ierakstus atskaņoja caur skaļruni citā vietā, lai skaņas avots atrastos tālāk no kaķa.

Kaķi izrādīja pamatīgu pārsteigumu, kad pazīstamā balss nāca no viņiem negaidītas vietas. Tas liek domāt, ka kaķi redzeslokā neesošā saimnieka atrašanās vietu nosaka, izmantojot skaņas pavedienus. Šī kognitīvā īpašība kaķos iepriekš nebija novērota.

Zināšana, ka kaut kas eksistē arī tad, ja nav redzams, tiek dēvēta par objekta pastāvību. Tādā veidā zinātnieki mēra dzīvnieku inteliģenci. Zīdaiņiem šī spēja attīstās, kad tie ir aptuveni 8 mēnešus veci, bet noslīpētāka kļūst, kad mazulis sasniedz 10 līdz 12 mēnešu vecumu. Šajā attīstības posmā mazulis sāk saprast, ka vecāki nav pazuduši, ja nav redzami.

Iepriekšējos pētījumos parādīts, ka šī spēja piemīt primātiem, piemēram, šimpanzēm, bonobo, gorillām, orangutaniem un citiem dzīvniekiem, piemēram, Eirāzijas žagatām, lāčiem, suņiem un tagad arī kaķiem, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PLOS One”.

Jaunajā pētījumā zinātnieki vēlējās pārbaudīt kaķus, jo tie ir zināmi ar savu īpaši labo dzirdi, spējot atrast upuri ļoti sliktā redzamībā.

Iepriekš pētījuma galvenais autors Saho Takagi atklāja, ka, dzirdot sava saimnieka balsi, kaķi gaida tūliņ ieraudzīt arī saimnieka seju. Savukārt citos pētījumos noskaidrots, ka kaķi spēj atšķirt pazīstamu un nepazīstamu cilvēku balsi. Tieši tāpēc likās iespējams, ka kaķi, balstoties uz dzirdi, spēj izveidot “mentālo karti”.

Eksperimentos kaķi izrādīja pamatīgu pārsteigumu, kad viņu saimnieki “teleportējās” blakus telpā. Tas liecina, ka kaķi pēc dzirdes prātā izveidoja mentālu attēlu ar savu neredzamo saimnieku un tā atrašanās vietu. Kad saimnieka balss pēkšņi izskanēja no pilnīgi citas, tālākas vietas, kaķi bija neizpratnē.

Spēja izveidot ārpasaules mentālo attēlu ir sarežģītas domāšanas raksturiezīme. Jaunais atklājums sniedz jaunu ieskatu mūsu mīluļu kognitīvajās spējās un pasaulē.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu