Talsu novada pašvaldība meklē pakalpojumu sniedzēju klaiņojošu dzīvnieku ķeršanai un aprūpei (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Talsi. Ilustratīvs attēls
Talsi. Ilustratīvs attēls Foto: shutterstock.com

Talsu novada pašvaldība meklē pakalpojumu sniedzēju, kas nodrošinās klaiņojošu dzīvnieku ķeršanu un aprūpi, informēja Renāte Freiberga.

Līdz 16.novembrim Talsu novada pašvaldība aicina pieteikties pretendentus iepirkumā par klaiņojošu kaķu un suņu, bezsaimnieku un savvaļas dzīvnieku izķeršanu, līķu savākšanu Talsu novada teritorijā un noķerto klaiņojošo kaķu un suņu īslaicīgu uzturēšanu dzīvnieku patversmē "Ausma".

Šogad šos pienākumus veica SIA "Janvāri", bet tā kā līgums tiek noslēgts uz 12 mēnešiem un līguma termiņš tuvojas beigām, tad tagad ir izsludināts jauns iepirkumu konkurss, lai atrastu izdevīgāko piedāvājumu pakalpojuma nodrošināšanai.

Freiberga atgādina, ka klaiņojošu dzīvnieku izķeršanu drīkst veikt īpaši apmācīti dzīvnieku ķērāji, ko apliecina Latvijas Veterinārārstu biedrības izsniegta dzīvnieku ķērāja apliecība.

Domājot par iedzīvotāju drošību un saskaņā ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem un normatīvajiem aktiem, kas reglamentē dzīvnieku labturības jomu, dzīvnieku ķērāja pienākums ir nodrošināt klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai cietušu dzīvnieku izķeršanu, transportēšanu, īslaicīgu uzturēšanu un aprūpi dzīvnieku patversmē, lai saglabātu dzīvnieka veselību un ierobežotu cilvēkam un dzīvniekiem bīstamo infekcijas slimību izplatību, skaidro Freiberga.

Pēc tam, kad notvertais mājas (istabas) dzīvnieks ir nonācis dzīvnieku patversmē, pamatojoties uz dzīvnieka identifikācijas datiem (čipu) un vienotajā valsts datu bāzē pieejamo informāciju, tiek noteikts dzīvnieka īpašnieks, tādējādi nodrošinot iespējami ātrāku tā atgriešanos mājās.

Ja dzīvnieks nav apzīmēts ar čipu vai pēc citiem pieejamajiem dzīvnieka identifikācijas datiem nav iespējams noteikt tā saimnieku, pakalpojuma sniedzējam ir jānodrošina patversmē uzņemtā dzīvnieka saimnieka meklēšana, ievietojot informāciju par dzīvnieku plašsaziņas līdzekļos.

Freiberga informē, ka Talsu novada pašvaldība saņēmusi vairākus iedzīvotāju jautājumus par noklīdušo un klaiņojošo suņu un bezsaimnieka kaķu eitanāziju. Talsu novada pašvaldība vērš iedzīvotāju uzmanību, ka pieaugušu suņu un kaķu uzturēšana par pašvaldības līdzekļiem notiek līdz 14 dienām. Ja 14 dienu laikā nav izdevies atrast dzīvnieka saimnieku, pakalpojuma sniedzējam ir tiesības dzīvnieku atdot īpašumā citai personai. Dzīvniekam jābūt sterilizētam, attārpotam, vakcinētam, čipotam un reģistrētam Lauksaimniecības datu centra vienotajā reģistrā, paturēt patversmē par pakalpojuma sniedzēja līdzekļiem, nodrošināt veselo kaķu nogādāšanu atpakaļ ierastajā dzīves vai noķeršanas vietā, nodot turēšanā citai patversmei vai arī veikt tā iemidzināšanu.

Freiberga uzsver, ka saskaņā ar Veterinārmedicīnas likumu un Dzīvnieku aizsardzības likumu dzīvnieka eitanāzija pieļaujama tikai galējas nepieciešamības gadījumā, ja dzīvnieka veselības stāvoklis ir smags un sagādā ciešanas. Primāri tiek rasti citi risinājumi - galvenokārt tā ir jaunu māju meklēšana šiem dzīvniekiem.

"Galvenajam dzīvnieku patversmes mērķim jābūt nelaimē nonākušā dzīvnieka sakopšana, reģistrācija un aktīva līdzdarbība tā adopcijas procesā. Mērķis nevar būt ilgstoša finansējuma saņemšana no pašvaldības, ieņemot pasīvu lomu adopcijas procesā," skaidro Talsu novada pašvaldības Iepirkumu nodaļas vadītājs Daniels Pētersons.

Talsu novada pašvaldība vēlas atgādināt visiem mājdzīvnieku īpašniekiem, ka viņu pienākumos ietilpst gan rūpes par dzīvnieka veselību un labturību, gan arī pienākums nodrošināt suņa apzīmēšanu ar mikroshēmu un reģistrēšanu vienotajā valsts mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datu bāzē, ko uztur Lauksaimniecības datu centrs.

Jāatzīmē, ka iedzīvotājiem, līdzīgi kā iepriekšējos gadus, par klaiņojošiem suņiem un kaķiem ir jāziņo Talsu novada pašvaldības policijai, zvanot pa dežūrtālruni 26 132 701. Pašvaldības policija tālāk veiks saņemtās informācijas koordinēšanu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu