Kāpēc tik daudziem cilvēkiem sāp mugura? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Muguras sāpes
Muguras sāpes Foto: Pixabay

Muguras sāpes ir pārsteidzoši bieži sastopama parādība, no kuras cieš vismaz trešdaļa pasaules iedzīvotāju. Kāpēc tas tā ir?

Atbilde ir vienkārša: tāpēc, ka mēs staigājam uz divām kājām. Pirms cilvēks sāka staigāt stāvus, tā priekšteči desmitiem un pat simtiem miljonus gadu apkārt skraidīja uz visām četrām. Zīdītājiem ar tādu ķermeņa formu ir horizontāls mugurkauls, kas darbojas kā sija, kas tur rumpi.

Pirms aptuveni 7 miljoniem gadu cilvēku senči evolūcijas ceļā sāka staigāt stāvus. Mugura kļuva vertikāla, ļaujot cilvēkam pārvietoties uz divām kājām. Zinātnieki vēl lauž šķēpus par to, kāpēc cilvēks kļuva bipedāls, tomēr viena no galvenajām teorijām ir tāda, ka tas palīdzēja pēc dzīves džungļos pielāgoties savannas apstākļiem. Protams, spēja staigāt uz divām kājām bija pamatīgs ieguvums, tomēr ne bez savas cenas.

“Tāpēc, ka evolūcija var darboties tikai ar iepriekš eksistējošām anatomijām un formām, mums ir mugurkauls, kuru evolūcija ir izmainījusi. Darbs tika labi padarīts, mēs joprojām eksistējam. Tomēr tas nenozīmē, ka mums nav problēmu. Evolūcija ļauj mums izdzīvot, bet tā neatbild par komfortu,” izdevumam “Live Science” skaidroja paleoantropologs Džeremijs Desilva.

Antropologs Brūss Letimers cilvēka mugurkaulu apraksta kā krūzīšu (skriemeļu) un apakštasīšu (disku) virkni, kas balansē viens uz otra. Lielākajai daļai cilvēku ir 24 šīs krūzītes un 23 diski. To visu nostabilizēt palīdz muskuļi un saites. Tomēr, ņemot vērā, ka mugurkaula virkne ir vertikāla, apakštasītes mēdz izslīdēt vai ieplaisāt.

Arī dabiskais mugurkaula izliekums var izraisīt problēmas. Mugurkauls izliecas, lai balansētu svaru un ļautu mums būt elastīgākiem. Tomēr šī izliekuma dēļ cilvēki var piedzīvot vēl tālāku mugurkaula izliekšanos dažādos virzienos. Tādā veidā mugurkaulā var vieglāk rasties plaisas.

Modernā dzīve un industriālā dzīve arī spēlē lomu mugurkaula veselībā. Ja tu visu dienu salīcis sēdi pie galda un nenodarbini muguras apakšējos muskuļus, tos var viegli sastiept.

Ne visiem bipedāļiem ir tādas problēmas ar muguru kā cilvēkiem. Daži lielie sauszemes putni, piemēram, strausi, uz divām kājām staigā, bēdu nezinādami.

“Cik man zināms, strausiem pārāk bieži nenākas viesoties pie masiera. Viens iemesls ir tāds, ka putna mugura ir vairāk nevis vertikāla, bet iet pa diagonāli. Strausiem arī bija krietni vairāk laika, lai varētu evolucionēt augsti funkcionējošs mugurkauls,” piebilda Desilva.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu