ASV tiesa Kapitolija nekārtību "šamanim" piemēro trīs gadu cietumsodu (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aktīvists Džeikobs Čanslijs.
Aktīvists Džeikobs Čanslijs. Foto: SCANPIX

ASV tiesa piespriedusi 41 mēnesi cietumā par sazvērestības teoriju kustības "QAnon" šamani dēvētajam Džeikobam Čanslijam, kas ar savu ekscentrisko izskatu un uzvedību kļuvis par 6.janvāra Kapitolija nekārtību seju.

34 gadus vecais Čanslijs Kapitolija nekārtībās piedalījās, galvā apvilcis kažokādas cepuri ar ragiem, bet seju izkrāsojis ASV karoga krāsās.

Saistībā ar piedalīšanos bijušā prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju iebrukumā Senāta telpās Čanslijs atzina savu vainu apsūdzībās par šķēršļu likšanu oficiālai procedūrai.

Čanslijs 6.janvārī Senātā ieņēma toreizējā viceprezidenta Maika Pensa vietu un atstāja tur vēstījumu: "Tas ir tikai laika jautājums. Taisnība tuvojas."

"Godavīri atzīst, kad viņi kļūdījušies," tiesā atzina Čanslijs. "Es rīkojos aplami, iekļūstot Kapitolijā. Man nebija attaisnojuma," viņš sacīja.

Garajā runā Čanslijs cildināja tiesnesi un piesauca Jēzu Kristu, Mahatmu Gandiju, Budu un Augstākās tiesas tiesnesi Klerensu Tomasu.

"Es neesmu dumpinieks. Es pavisam noteikti neesmu pašmāju terorists," viņš uzsvēra.

41 mēnesis cietumā ir bargākais Kapitolija nekārtību lietā piespriestais sods. Tāds jau iepriekš piespriests citam nekārtību dalībniekam.

Federālie prokurori Čanslijam pieprasīja 51 mēnesi cietumā.

Čanslija advokāts Alberts Vatkins norādīja, ka viņa klientam ir diagnosticēta garīga saslimšana, viņš sirgst jau labu laiku, bet viņš izjūt patiesu nožēlu.

Čanslijs ir viens no vairāk nekā 600 cilvēku, kam izvirzītas apsūdzības saistībā ar 6.janvāra nekārtībām.

Vairums sodu, pamatā par nelikumīgu iekļūšanu Kapitolijā, bijuši viegli.

Tomēr lielākā daļa nopietnāko lietu, arī par sazvērestību un uzbrukumiem policistiem, vēl nav izskatītas.

Nekārtību dalībniekam no Ņūdžersijas Skotam Fērlambam novembra sākumā arī tika piespriests 41 mēnesis cietumā. Viņš atzina vainu apsūdzībās par uzbrukumu policistam.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu