Ķīna samazina diplomātisko attiecību līmeni ar Lietuvu (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lensw0rId/Shutterstock.com

Ķīna svētdien pazemināja diplomātisko attiecību līmeni ar Lietuvu, protestējot pret to, ka Viļņā atklāta Taivānas pārstāvniecība, kuras nosaukumā iekļauts vārds "Taivāna".

Turpmāk Ķīnas intereses Lietuvā pārstāvēs nevis vēstnieks, bet zemāka ranga diplomāts - pilnvarotais lietvedis, norādīja Ķīnas Ārlietu ministrija (ĀM).

"Ķīnas valdībai bija jāpazemina diplomātisko attiecību līmenis starp abām valstīm (..), lai garantētu savu suverenitāti un starptautisko attiecību pamatnormas," teikts Ķīnas ĀM paziņojumā.

Tajā uzsvērts, ka "par visām sekām, kādas radīs šis [Pekinas lēmums], ir jāatbild Lietuvas valdībai".

Paziņojumā arī teikts, ka Lietuva "atteikusies no politiskajām saistībām, kuras tā uzņēmusies, nodibinot diplomātiskās attiecības" ar Pekinu.

Savukārt Lietuvas ĀM pauda nožēlu par Ķīnas lēmumu pazemināt diplomātisko attiecību līmeni.

"Lietuva atkārtoti apstiprina, ka tā ievēro "vienas Ķīnas" politiku, bet vienlaikus tai ir tiesības paplašināt sadarbību ar Taivānu," sacīts Lietuvas ĀM paziņojumā.

Jau vēstīts, ka ceturtdien Viļņā sāka darbu Taivānas pārstāvniecība. Lietuvas ĀM uzsvērusi, ka tai nav diplomātiskā statusa.

Lietuvas lēmums atļaut Taivānai veidot pārstāvniecību Lietuvā, tās nosaukumā lietojot vārdu "Taivāna" saniknojis Pekinu, jo tā cenšas nepieļaut nekādus Taivānas mēģinājumus darboties kā neatkarīgai valstij. Citviet pasaulē šādu pārstāvniecību nosaukumos tiek izmantots Taivānas galvaspilsētas nosaukums "Taibei", respektējot Pekinas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku, kas neļauj Taivānu uzskatīt par atsevišķu valsti.

Maijā Lietuva pavēstīja, ka izstājas no Ķīnai nozīmīgā ekonomiskās un politiskās sadarbības formāta 17+1, kurā piedalās galvenokārt Viduseiropas un Austrumeiropas valstis, jo uzskata to par šķeltniecisku.

Par ieceri atklāt Taivānas pārstāvniecību Lietuvā tika paziņots jūlijā.

Ķīna augustā atsauca uz konsultācijām savu vēstnieku Viļņā, pamatojot šo lēmumu ar Lietuvas nostāju attiecībā pret Taivānu, un vienlaikus pieprasīja atsaukt arī Lietuvas vēstnieku Pekinā. Lietuvas vēstniece Ķīnā Diāna Mickevičiene Lietuvā uz konsultācijām atgriezās septembra sākumā.

Pārtraukti arī kravas vilcienu reisi no Ķīnas uz Lietuvu, kā arī Pekina vairs neizsniedz atļaujas Lietuvas pārtikas produktu eksportam uz Ķīnu.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu