Tiešraidē varēs vērot, kā NASA gatavojas ietriekt zondi asteroīdā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Vai esi gatavs tiešraidē vērot, kā NASA apzināti gatavojas ietriekt asteroīdā savu zondi? Lūk, kāpēc tas tiks darīts.

Raķete ar zondi kosmosā pacelsies 24. novembrī, aptuveni 8:20 pēc Latvijas laika, savukārt tiešraide sāksies jau aptuveni stundu agrāk un būs vērojama šeit vai NASA mājaslapā.

Zonde “DART” dosies uz asteroīdu “Didymos”, kas Sauli apriņķo nedaudz ārpus Zemes orbītas. Plānots, ka zonde asteroīdu sasniegs nākamā gada septembra beigās vai oktobra sākumā. Kad tā būs sasniegusi savu mērķi, tā ietrieksies asteroīda mazākajā biedrā – mēnesī “Diomorphos”. Tādā veidā zinātnieki varēs izmērīt, cik efektīva ir kontrolēta sadursme, lai neitralizētu potenciāli bīstamu asteroīdu.

Zondo kosmosā nogādās “SpaceX” raķete “Falcon 9” no Vandenberga Kosmosa spēku bāzes Kalifornijā.

“Didymos” ir bināra asteroīdu sistēma, proti, tā sastāv no diviem ķermeņiem. Lielākais no tiem ir 780 metru diametrā, savukārt mazākais ir 160 metru diametrā.

“Didymos” ir Zemei tuvais objekts, kas nozīmē to, ka mūsu planētai tas pietuvojas 194,5 miljonus kilometru tuvu. Tas netiek uzskatīts par draudu Zemei, tāds nekļūs arī pēc plānotās sadursmes. Plānots, ka trieciens tikai nedaudz ietekmēs mazākā objekta orbītu apkārt lielākajam biedram. Tas ļaus pētniekiem izpētīt attiecību izmaiņas starp abiem objektiem, kas savukārt vēlāk varēs palīdzēt izstrādāt taktiku, ja Zemi kādreiz tiešām apdraudēs kāds asteroīds, vēsta NASA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu