Ministrs: Valstij un pašvaldībām ciešāk sadarbojoties, ir jāmazina ievietoto bērnu skaitu bērnunamos (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Valstij un pašvaldībām ir ciešāk jāsadarbojas, lai mazinātu potenciālos riskus, kad bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni tiek ievietoti bērnunamos, pirmdien atklājot Labklājības ministrijas organizēto informatīvo kampaņu "Es gribu savas mājas!" sacīja labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP).

Viņš uzsvēra, ka katru gadu Latvijā ir aptuveni 1000 bērnu, kuri tiek šķirti no savām ģimenēm. Iemesli tam ir dažādi, bet daļu no tiem ir iespējams apkarot. Neskatoties uz to, ka lielākajai daļai bērnu tiek atrastas audžu ģimenes, joprojām ir daļa bērnu, kuri tiek ievietoti bērnu namos.

Bērnunamos ievietoto bērnu skaits Latvijā samazinās jau kopš 2017.gada, bet joprojām ir aktuāla problēma ar pusaudžiem šajos centros, jo gribētāju viņus adoptēt nav daudz.

Ministrs sacīja, ka jo jaunāks ir bērns, jo mazāk viņš uzturas bērnunamā un diezgan ātri atrod savu jauno ģimeni.

Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra direktors Kaspars Jasinkevičs uzsvēra, ka joprojām ir dažas ģimenes, kuras atgriež bērnu atpakaļ. "Cilvēkiem ir jāsaprot, ka bērns nav manta - viņam ir savs raksturs," teica Jasinkevičs.

Viņš informēja, ka iepriekš tika plānots aizvērt pēdējo bērnunamu Latvijā jau 2021.gadā, bet šī ideja netika īstenota. Jasinkevičs atteicās prognozēt konkrētu gadu, kad šāds solis varētu tikt sperts, bet atzina, ka jau līdz šim īstenotās pārmaiņas ir milzīgas.

Kampaņas "Es gribu savas mājas" mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par bāreņu un bez vecāku gādības palikušu bērnu aprūpi, kā arī to, cik nozīmīga ir ģimeniska vide bērna veselīgai un pilnvērtīgai attīstībai, un samazināt institūcijās esošo bērnu skaitu, rosinot iedzīvotājus kļūt par audžuģimeni, aizbildni, adoptētāju vai viesģimeni.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu