Spānijas dienvidu bārā atklāj 12. gadsimta publisko pirti ar unikālām griestu “zvaigznītēm”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Seviļas pilsētas "Giralda" bāra ārskats
Seviļas pilsētas "Giralda" bāra ārskats Foto: SCANPIX

Seviļas spāņu tapu bāra “Giralda” īpašniekus šogad sagaidīja kāds īpašs “sveiciens” no 12. gadsimta mauru arhitektūras laika. Tā īpašnieki nolēma izmantot pandēmijas laiku un renovēt bāra telpas, par ko domājuši jau labu laiku, vēsta "The Guardian".

Liels bija viņu pārsteigums, kad darbu laikā atklājās praktiski neskartas 12. gadsimta publiskās pirts jeb “hammam” interjera detaļas ar skaistiem sienu gleznojumiem un izgrieztiem zvaigžņu formas griestu ornamentiem.

Foto: SCANPIX

Kopumā bāra griestos atklāja 88 šādu “gaismekļu”.

Foto: SCANPIX

Par mauriem Eiropā tika dēvēti musulmaņi, arābu un berberu pēcteči, kuri lielākoties apdzīvoja Spāniju, Portugāli un Ziemeļāfriku.

Mauru arhitektūru raksturo košas krāsas, unikāli keramisko flīžu ģeometriskās krāsošanas paņēmieni, pakavveida arkas, ziedu motīvi interjerā, daudzi āra baseini, dārzi un strūklakas.

Foto: SCANPIX

“Giralda” bārā, kas apmeklētājiem atvērts jau no 1923. gada, pēc pirmajiem renovācijas darbiem atklājās islāma publiskā pirts, kuras sienas rotātas ar ģeometriskiem motīviem.

Par to, ka šāds arhitektūras brīnums bāra telpās varētu atrasties, liecināja vietējās leģendas un reti vēstures avoti.

Iepriekš tika uzskatīts, ka “Giralda” bāra senās Spānijas izskats ir tapis, pateicoties 20. gadsimtā popularitāti ieguvušajam “neomudéjar” arhitektūras stilam, kas atspoguļo mauru arhitektūras elementus.

Foto: SCANPIX

“Giralda” bāra un virs tā esošās viesnīcas arhitekts ir Vinsents Travērs, daudzu Seviļas būvju autors no 1913. līdz 1933. gadam.

Bāra līdzīpašnieks Antonio Kastro pastāstīja, ka renovācijas laikā kā ekspertu uzaicinājuši arī arheologu Alvaro Himenezu. Arī viņš uzskatīja, ka runas par tik 12. gadsimta publisko pirti ir pārspīlētas

“Šis ir viens no vislabāk saglabātajiem publiskās pirts interjeriem visā Ibērijas pussalā,” apstiprina arheologs.

Baltajā kaļķakmenī ir iegravētas ģeometriskas līnijas, apļi un kvadrāti, sienās un griestos ir ar sarkanu okeru uzgleznotas zvaigznes.

Foto: SCANPIX

“Giralda” īpašnieki ir pateicīgi par to, ka Travērs izlēma saglabāt šo arhitektūru tā vietā, lai to pilnībā nojauktu un tādējādi iznīcinātu uz visiem laikiem.

Foto: SCANPIX

Šādu arheoloģisku “pavērsienu” novērtē arī apmeklētāji, kuriem nu ir par vēl vienu iemeslu vairāk, lai līdzās gardu tapu un vīna baudīšanai apmeklētu Seviļas “Giralda”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu