Epidemiologs: ierobežojumu samazināšana būtu ļoti neprātīgs solis

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ierobežojumu samazināšana būtu ļoti neprātīgs solis, kas var rezultēties ar to, ka nākotnē atkal būs jālemj par stingrāku ierobežojumu ieviešanu, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" uzsvēra epidemiologs Ņikita Trojanskis.

Vaicāts par to, kā Covid-19 līkne varētu izskatīties šī gada decembra beigās, Trojanskis norādīja - to pašlaik nevar prognozēt. Vienlaikus viņš atzīmēja, ka augšupejošo vīrusa līkni ir vienkāršāk paredzēt. "Šos datus varēsim redzēt tikai nākamā mēneša sākumā," informēja Trojanskis. Viņš arī uzsvēra, ka vajadzētu līdz Ziemassvētkiem samazināt saslimušo skaitu - tā, lai dienā tas samazinās līdz 500-600 cilvēkiem. Kā skaidroja epidemiologs, panākot zemāku "starta" līmeni, arī vīrusa izplatība svētkos būs mazāka.

Viņš pieļāva, ka Latvijas izvēlētais vakcīnu portfelis ietekmē šo slimības transmisiju. "Mans pienākums ir aicināt visus, kas saņēmuši "Johnson&Johnson" vakcīnu, ir doties un saņemt balstvakcīnu," aicināja epidemiologs. 

Taujāts par to, kāpēc Latvijā ir atšķirīgāka slimības gaita nekā kaimiņvalstīs, viņš norādīja vairākus iemeslus. "Nefanojam par Lietuvu un Igauniju, palūkojamies uz viņu [Covid-19] mirstību, Lietuvā tā pandēmijas laikā ir divas reizes lielāka. Gan Lietuvā, gan Igaunijā dabisko imunitātes līmeni ieguva vairāk cilvēku. Arī vakcinācijas aptvere oktobra vidū, kad Latvijā tika ievests lokdauns, kaimiņvalstīs bija lielāka," apgalvoja Trojanskis.

Jau ziņots, ka no 6.decembra, veicot darba pienākumus klātienē, kur ir iespējams kontakts ar citiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem, būs jāveic regulāra Covid-19 testēšana divas reizes nedēļā, izmantojot antigēna paštestus, paredz valdībā apstiprinātie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Tāpat otrdien veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”) prognozēja, ka bērnu vecumā no pieciem gadiem vakcinācija pret Covid-19 varētu būt iespējama aptuveni decembra beigās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu