Sadzīves trokšņi suņiem rada lielāku stresu, nekā mums šķiet (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Nobijies suns
Nobijies suns Foto: Pixabay

Ja tavs Reksis vai Bobis reizēm šķiet nervozs, tad zini, ka pie vainas varētu būt dažādi trokšņi mājās, piemēram, putekļusūcēja vai pat mikroviļņu krāsns skaņas.

Ir labi zināms, ka pēkšņs skaļš troksnis - piemēram, salūts vai pērkons – var pamatīgi izbiedēt un sanervozēt suņus, tomēr jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Frontiers in Veterinary Science”, noskaidrots, ka arī ikdienas trokšņi mājās suņiem var radīt stresu.

“Mēs viņus barojam, aprūpējam, mīlam, un mūsu kā aprūpētāju pienākums ir labāk reaģēt uz viņu uztraukumiem,” teica pētījuma galvenā autore Emma Griga.

Pētījumā zinātnieku komanda aptaujāja 386 suņu saimniekus par trokšņiem mājsaimniecībā, kā arī izpētīja suņu uzvedību un cilvēku reakciju 62 tiešsaistes video.

Augstas frekvences periodiski sadzīves trokšņi – piemēram, dūmu detektora pīkstieni – suņiem var radīt lielāku stresu nekā zemākas frekvences ilglaicīgāki trokšņi, secinājuši pētnieki.

Viņi arī atklāja, ka daudzi suņu saimnieki pārāk zemu novērtē suņu bailes no dažādiem sadzīves trokšņiem, bieži tās pat neņemot vērā.

“Mēs zinām, ka ir daudz suņu, kuri ir ļoti jutīgi pret dažādiem trokšņiem, tomēr mēs pārāk zemu novērtējam šīs bailes no trokšņiem, uzskatot, ka tas viss ir normāli. Daudzi suņu saimnieki arī neprot lasīt sava suņa ķermeņa valodu,” stāstīja Griga.

Biežākās suņu stresa pazīmes ir trīcēšana, raustīšanās vai bēgšana. Citu, grūtāk nolasāmu stresa pazīmju vidū var būt elsošana, laizīšanās, galvas aizgriešana, sastingšana, ausu pieglaušana un galvas nolaišana zemāk par pleciem.

“Mēs ceram, ka šis pētījums liks cilvēkiem padomāt par trokšņu avotiem, kas var iedzīt suni stresā,” piebilda Griga.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu