Katarā aizturētie Norvēģijas žurnālisti atgriezušies mājās (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Norvēģu žurnālisti Halvors Ekelanns un Lokmans Ghorbani pēc 30 stundu aizturēšanas Katarā atgriežas Norvēģijā.
Norvēģu žurnālisti Halvors Ekelanns un Lokmans Ghorbani pēc 30 stundu aizturēšanas Katarā atgriežas Norvēģijā. Foto: SCANPIX

Šonedēļ Katarā uz 30 stundām aizturētie Norvēģijas raidsabiedrības NRK žurnālisti, kuri ziņoja par viesstrādnieku problēmām 2022.gada Pasaules kausa futbolā mājvietā, trešdien atgriezušies dzimtenē.

Žurnālisti Halvors Ekelanns un Lokmans Ghorbani Katarā atradās laikā, kad svētdien tika atzīmēts viens gads līdz 2022.gada Pasaules kausa finālturnīra sākumam.

Abi norvēģu žurnālisti tika aizturēti pirmdienas rītā, kad tiešraidē ziņoja no viesstrādnieku nometnes. Katara joprojām tiek kritizēta par viesstrādnieku sadzīves apstākļiem, un cilvēktiesību aizstāvju organizācijas norādījušas, ka, neskatoties uz reformām, ir vēl daudz darāmā.

Kataras valdība abus žurnālistus apsūdz nelikumīgā iekļūšanā privātīpašumā un filmēšanā bez atļaujas. Viņi aizturēti pēc tam, kad kāds vārdā nenosaukts privātīpašnieks ziņojis policijai. Varasiestādes izdzēsušas no ierīcēm žurnālistu nometnē safilmētos materiālus.

Kataras puse arī uzsvērusi, ka norvēģu žurnālistiem šajā valstī tika dota atļauja veikt citus savus pienākumus.

Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gars Stēre tviterī žurnālistu arestu nosauca par nepieņemamu.

"Brīva preses ir ļoti svarīga demokrātijas sastāvdaļa. To apliecina arī šī gada Nobela Miera prēmija, [kas tika pasniegta žurnālistiem Marijai Resai un Dmitrijam Muratovam]. Esmu ļoti laimīgs, ka Halvors Ekelanns un Lokmans Ghorbani ir atbrīvoti," rakstīja Stēre.

Abu mediju pārstāvju aizturēšanu nosoda arī Norvēģijas Futbola federācija un Norvēģijas Žurnālistu savienība.

"Ir patīkami atgriezties mājās, savā dzimtenē. Pēdējās dienas bijušas smagas, bet zinājām, ka daudzi cilvēki strādāja, lai mums palīdzētu," NRK paziņojumā citēts Ekelanns.

Pasaules kausa finālturnīrs norisināsies Katarā, un karsto laika apstākļu dēļ turnīrs tiks izspēlēts ziemā no 21.novembra līdz 18.decembrim.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu