Ko atklāj Peru tuksneša zīmējumu mistērijas (1)

Foto: SCANPIX
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Viena no Dienvidamerikas savdabīgākajām apskates vietām Peru dienvidu tuksnesī, Andu kalnu pakājē noteikti ir Naskas līnijas jeb “Nazca lines” – lielformāta zīmējumi akmeņainajā Naskas līdzenumā 500 km2 platībā. Tie ir ģeometrisku formu un dzīvnieku attēli, no kuriem daži ir vairāk nekā 200 metrus gari. To veidošanās ir saistīta ar dažādām sazvērestību teorijām, protams, nav arī izslēgts, ka zīmējumu autori ir citplanētieši.

Šī objekta apskatei noteikti ir jāieplāno divas dienas ar nakšņošanu tuvējās Palpas vai Naskas pilsētās.

4 kilometru attālumā no Naskas atrodas arī Kantaloka akvedukti, kurus cēla pirms aptuveni 1500 gadiem. Tos izmantoja tuvējo lauksaimniecības teritoriju apūdeņošanai, lai varētu audzēt kartupeļus, kokvilnu un pupas.

Kantaloka akvedukti pie Naskas ciemata
Kantaloka akvedukti pie Naskas ciemata Foto: Wikimedia Commons

Visērtākais un arī dārgākais veids, kā apskatīt Naskas līnijas, ir ar lidmašīnu.

Pakalpojumu piedāvā vairākas tūrisma kompānijas, un cenas atkarīgas no lidojuma ilguma – no 10 minūtēm līdz vairākām stundām, taču vidēji šī ekskursija ar jaudīgu turbulenci apveltītajā lidaparātā ilgst 30-40 minūtes.

Naskas līdzenums no "putna lidojuma"
Naskas līdzenums no "putna lidojuma" Foto: Wikimedia Commons

Maksa par braucienu – 45 līdz 250 dolāri atkarībā no cilvēku skaita un noslodzes.

Naskas līnijas jeb zīmējumus 1927. gadā kalnu pārgājiena laikā atklāja arheologs Torribio Meija Hespe, kaut gan pirmās ziņas vēstures arhīvos par šo unikālo vietu parādās jau 16. gadsimtā.

Tie kopš 1994. gada ir iekļauti UNESCO kultūras mantojuma sarakstā.

Foto: Wikimedia Commons

Pēdējās desmitgadēs pastāv bažas par to, vai postošas lietusgāzes, piesārņojums un erozija, kas radusies tuvējo mežu izciršanas rezultātā, nesabojās šo unikālo pieminekli tuksnesī, kurā lietus praktiski neeksistē.

Zīmējumi, veidoti ģeoglifu tehnikā uz akmeņainās zemes virsmas, sastāv no taisnām līnijām vairāku kilometru garumā, veidojot stilizētas putnu un dzīvnieku figūras.

Foto: Wikimedia Commons

Viena no jaunākajām atklātajām ir kaķis, ko arheologi ieraudzīja 2018. gadā ar dronu palīdzību.

Kolibri, suns, kondors, zirneklis, pērtiķis un citas figūras ir atzīmētas kartē, papildinot jau iepriekš atklātos Naskas līniju zīmējumus.

Foto: Wikimedia Commons

Pastāv vairāki skaidrojumi, kādēļ nasku kultūra veidoja šādas figūras – viena no teorijām ir

norādes uz konkrētiem civilizācijas klaniem, kur katram no tiem ir savs totēms, vai arī tādēļ, lai figūras no debesīm ieraudzītu dievības.

Vēl viens variants – tās kalpoja kā astronomiskais kalendārs, pēc kura organizēt lauksaimniecības darbus un sadzīvi.

Foto: Wikimedia Commons

Vācu ģeogrāfe Marija Reihe 1930. gados aizbēga no vācu nacistu režīma uz Peru un pētīja Naskas zīmējumus no 1946. gada līdz pat savai nāvei 1998. gadā.

Naksas līdzenuma skatu tornis
Naksas līdzenuma skatu tornis Foto: Wikimedia Commons

Par viņas kolēģi kļuva ASV pētnieks Pols Kosoks. Reihe apgalvoja, ka līnijas kalpojušas par nasku kultūras astronomisko kalendāru un ir tieši saistītas ar zvaigžņu kalendāru un ir attiecināmas uz dažādiem zvaigznājiem, taču 1960. gados šī teorija tomēr līdz galam neapstiprinās, jo, astronomiskās attiecības pierādās tikai dažos gadījumos.

Foto: Wikimedia Commons

Tuksneša iežu zīmējumi, iespējams, kalpojuši arī šamaņu rituālos, kur līnijas varēja izstaigāt procesijas laikā.

2000. gadā astronoms Entonijs Eivenijs apgalvoja, ka vismaz daļu no Naskas zīmējumiem var uzskatīt par rituālu vietu ar apziņu transformējošām labirintu sistēmām, taču, visticamāk, līniju novietojums saistīts ar pieeju ūdens resursiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu