Interpola prezidenta amatā stājies spīdzināšanā apsūdzēts emirātu ģenerālis (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Spītējot cilvēktiesību aizsardzības organizāciju bažām par risku, ka Interpolu var ekspluatēt represīvie režīmi, Interpols ceturtdien prezidenta amatā ievēlējis spīdzināšanā apsūdzētu Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) ģenerāli Ahmedu Naseru ar Raisi.

AAE ģenerāļa nonākšana Interpola prezidenta amatā notikusi pēc dāsnā finansējuma, ko AAE piešķīruši Lionā, Francijā, bāzētajai starptautiskajai organizācijai, vienlaikus izskanot apsūdzībām, ka Abū Dabī ļaunprātīgi izmantojusi Interpola "sarkano paziņojumu" aizdomās turamo meklēšanas sistēmu, lai vajātu politiskos disidentus.

Ģenerālis Raisi ievēlēts pēc trim balsošanas kārtām, saņemot 68,9% balsu, teikts Interpola paziņojumā.

Sūdzības par spīdzināšanu pret Raisi pēdējo mēnešu laikā iesniegtas Francijā un Turcijā, kur šonedēļ notiek Interpola Ģenerālā asambleja.

Bijušais AAE drošības spēku vadītājs Raisi Interpolā uzņemsies lielā mērā ceremoniālo amatu uz četru gadu termiņu.

Interpola ģenerālsekretārs vācietis Jirgens Štoks arī turpmāk veiks organizācijas ikdienas uzdevumu vadību. Viņš uz vēl vienu piecu gadu termiņu tika iecelts 2019.gadā.

Raisi AAE policijai pievienojās 1980.gadā un strādājis tur vairākas desmitgades.

Vienu no sūdzībām pret Raisi iesniedzis Lielbritānijas pilsonis Metjū Hedžess. Viņš apgalvo, ka spīdzināts, atrodoties AAE apcietinājumā 2018.gadā, kad aizturēts mācību brauciena laikā saistībā ar nepatiesām apsūdzībām spiegošanā.

Citā sūdzībā Persijas līča Cilvēktiesību centra (GCHR) juristi apsūdz ģenerāli valdības kritiķa Ahmeda Mansura spīdzināšanā.

Divu Francijā iesniegto sūdzību, arī GCHR sūdzības, izskatīšana izbeigta, jo nav bijusi atbilstoša jurisdikcija.

Kā norādīja GCHR jurists Viljams Burdons, kad Raisi pārcelsies uz Franciju, "tiks iesniegta jauna sūdzība".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu