Tiek gatavotas ES sankcijas pret Krievijas algotņu uzņēmumu "Vagner" (1)

TVNET/LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Eiropas Parlaments ceturtdien pieņēma rezolūciju, kurā aicina Eiropas Savienību (ES) noteikt sankcijas pret Krievijas privāto drošības uzņēmumu "Vagner", tostarp nosakot tā dalībniekiem braucienu aizliegumus un aktīvu iesaldēšanu.

Eiroparlamenta deputāti "visnoteiktākajā veidā nosoda briesmīgos noziegumus, kurus izdarījusi Krievijas militarizētā organizācija "Vagner" un ar to saistītās privātās militārās struktūras dažādās konfliktu zonās", teikts rezolūcijā.

Rezolūcija tika pieņemta ar 585 balsīm par un 40 pret, 43 deputātiem atturoties.

EP deputāti paziņoja, ka Krievijas valsts ir atbildīga par šo militarizēto grupu finansēšanu un apmācīšanu, to pārvaldīšanu un operatīvo komandēšanu.

Viņi norādīja, ka "Vagner" darbība iemieso "Krievijas ietekmes izplatīšanu konfliktu zonās".

Deputāti uzstāja, ka "Vagner" un citi militarizētie līgumstrādnieki, kurus vada Krievija, ir uzskatāmi par "Krievijas valsts pilnvarotām organizācijām", kas darbojas tās interesēs.

Rezolūcijā atzīmēts, ka "Vagner" ir klātesošs daudzos konfliktos visā pasaulē, sevišķi Ukrainā, Sīrijā, Sudānā, Mozambikā, Lībijā, Centrālāfrikas Republikā un Venecuēlā.

Eiroparlamentārieši apsveica ES augstākā pārstāvja ārlietās un drošības politikā Žuzepa Borela paziņojumu, ka ES dalībvalstu ārlietu ministri vienojušies paplašināt sankcijas pret Krievijas privāto drošības uzņēmumu "Vagner" par tā līdzdalību virknē konfliktu.

Rezolūcija arī aicina visas valstis, kuras izmanto "Vagner" un tā filiāļu pakalpojumus, sevišķi Centrālāfrikas Republiku, saraut jebkādas saites ar šo uzņēmumu un tā darbiniekiem.

Eiroparlaments savā rezolūcijā aicina Eiropas Komisiju (EK) nodrošināt, lai Eiropas palīdzības saņēmējvalstis nekādos apstākļos nevarētu izmantot ES naudas līdzekļus privātu drošības uzņēmumu finansēšanai "ar šādu noziedzīgu reputāciju cilvēktiesību jomā".

Eiroparlamenta ārpolitiskās rezolūcijas ir rekomendējošas, bet tās visbiežāk tiek īstenotas ar ES un dalībvalstu lēmumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu