Visticamāk, tas ir tikai laika jautājums, līdz jaunais vīrusa paveids sasniegs Latviju (47)

Juris Jurāns
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Paula Stradiņa klīniskās universitātes mediķi ārstē koronavīrusa pacientus
Paula Stradiņa klīniskās universitātes mediķi ārstē koronavīrusa pacientus Foto: Valsts kanceleja, Gatis Rozenfelds

Jaunais Covid-19 paveids ir lipīgāks par Delta variantu, kas šobrīd dominē gan Latvijā, gan pasaulē, tomēr trūkst datu, lai pilvērtīgi spriestu par paveida saistību ar potenciāli smagāku slimības gaitu. Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra studiju direktors un vadošais pētnieks Kaspars Tārs prognozē, ka tas ir tikai laika jautājums līdz jaunais vīrusa paveids sasniegs Latviju. Savukārt infektologs Uga Dumpis secina: "Ja rakstītais [par jauno mutāciju] taisnība, tad būs slikti."

Tārs uzskata, ka visticamāk, tas ir tikai laika jautājums, līdz jaunais koronavīrusa paveids citādi saukts arī par Nu variantu sasniegs Latviju.

"Protams, ieceļošanas aizliegumi no valstīm, kur strauji izplatās Nu variants, varētu aizkavēt tā ievazāšanu citur, un par to šobrīd arī tiek runāts pat Eiropas Savienības līmenī."

Pēc aptuvenām aplēsēm Johannesburgas reģionā (lielākā pilsēta Dienvidāfrikas Republikā) no visiem Covid-19 infekcijas gadījumiem ap 90% varētu būt saistīti ar jauno vīrusa paveidu.

"Laika periodā no 12. līdz 20. novembrim tika ievākti 77 paraugi un pēc sekvenēšanas atklājās, ka tie visi satur jauno paveidu," norāda Tārs.

Jaunais Nu variants ir lipīgāks par Delta variantu, kas šobrīd dominē gan Latvijā, gan pasaulē. "Jaunajā paveidā ir sastopamas aptuveni 30 mutācijas pīķa proteīnā," skaidro zinātnieks. Tomēr viņš uzsver, ka trūkst datu, lai pilnvērtīgi spriestu par paveida saistību ar potenciāli smagāku slimības gaitu.

"Šī paveida pīķa proteīna daļā, kura piesaistās pie organisma, ir atklātas 10 mutācijas, kas norāda, ka tā transmisijas spējas varētu būt daudz lielākas," stāsta Tārs. Delta varianta pīķa proteīnā ir tikai divas šādas mutācijas.

Tārs gan neņemas spriest, vai šādas mutācijas rašanās ir sekas zemajai vakcinācijas aptverei Āfrikas reģionā.

"Es domāju, ka saistība ar to ir, bet pateikt precīzi nav iespējams." Tāpat viņš uzskata, ka jaunu vīrusa paveidu rašanās nākotnē ir ļoti iespējama.

Šobrīd ir sākts pētījums par esošo antivielu spēju neitralizēt vīrusa paveidu, kas varētu sniegt atbildi uz jautājumu, vai vakcinēšanās un iepriekšēja pārslimošana spēj pasargāt no Nu vīrusa varianta. "Jau tagad ir zināms, ka vairāki pilnībā vakcinēti cilvēki Dienvidāfrikas Republikā ir saslimuši ar jauno variantu, kaut gan jāatceras, ka vakcīnas 100% nepasargā arī no esošajiem variantiem," atklāj zinātnieks. 

Tikmēr infektologs Uga Dumpis ir piesardzīgs nākotnes prognozēs. Viņš pauž, ka šobrīd nav iespējams pateikt, kā vajadzētu rīkoties, kad vīrusa paveids sasniegs Latviju.

"Ja rakstītais taisnība, tad būs slikti," secina infektologs. 

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs savā "Twitter" kontā paziņoja, ka lēmums par ieceļošanas ierobežojumiem būs drīzumā. Tajā pašā laikā ministrs aicināja cilvēkus atcelt ieplānotos braucienus uz tādām valstīm kā Dienvidāfrika, Zimbabve, Namībija, Esvatīni, Lesoto, Botsvāna, un Mozambika.

Jau vēstīts, ka Dienvidāfrikas Republikas zinātnieki ceturtdien paziņoja, ka ir konstatējuši jaunu Covid-19 variantu ar lielu skaitu mutāciju, un vainoja to straujā Covid-19 infekcijas gadījumu skaita pieaugumā.

Dienvidāfrikā, kas ir Covid-19 vissmagāk skartā Āfrikas valsts, vienā dienā reģistrēto jauno infekcijas gadījumu skaits ir desmitkāršojies kopš mēneša sākuma - no 106 līdz apmēram 1200.

Zinātnieki uzskata, ka jaunais variants var būt lipīgāks par Covid-19 delta variantu, kā arī rezistentāks pret pašreizējām Covid-19 vakcīnām.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu