"Moderna": Pašreizējās vakcīnas var nebūt efektīvas pret jauno Covid-19 variantu (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rogelio V. Solis

Uzņēmuma "Moderna" galvenais medicīnas pārstāvis Pols Bērtons pavēstījis, ka viņam ir aizdomas, ka pašreizējās vakcīnas var nebūt efektīvas pret jauno "Omikrona" koronavīrusa variantu, vēsta portāls "Bloomberg".

"Mums būtu jāzina par pašreizējās vakcīnas spēju nodrošināt aizsardzību tuvāko pāris nedēļu laikā," svētdien raidsabiedrībai BBC pavēstīja Bērtons.

"Ja mums ir jāizgatavo pilnīgi jauna vakcīna, es domāju, ka tā būs 2022. gada sākumā, pirms tā patiešām būs pieejama lielos daudzumos," viņš piebilda.

25. novembrī Dienvidāfrikas Republikas zinātnieki paziņoja, ka ir konstatējuši jaunu Covid-19 variantu B.1.1.529 ar lielu skaitu mutāciju, un vainoja valsti straujā Covid-19 infekcijas gadījumu skaita pieaugumā.

Kā vēsta portāls "Business Insider", līdz šim ir atklāts salīdzinoši neliels inficēšanās gadījumu skaits, taču variants strauji izplatās.

Eksperti B.1.1.529 paveidu raksturo kā satraucošu, norādot uz tā lielo mutāciju skaitu, kas nozīmē, ka tas var padarīt esošās antivielas, vakcīnas un ārstēšanu mazāk efektīvu.

Zinātnieki pašlaik cenšas noskaidrot, cik nāvējošs ir Covid-19 vīrusa paveids. Vairāki eksperti jau ir paziņojuši, ka B.1.1.529 paveids ir sliktākais variants, ko viņi ir konstatējuši kopš pandēmijas sākuma.

Dienvidāfrikā, kas ir Covid-19 vissmagāk skartā Āfrikas valsts, vienā dienā reģistrēto jauno infekcijas gadījumu skaits ir desmitkāršojies kopš mēneša sākuma - no 106 līdz apmēram 1200.

Zinātnieki uzskata, ka jaunais variants var būt lipīgāks par Covid-19 delta variantu, kā arī rezistentāks pret pašreizējām Covid-19 vakcīnām.

Jaunajam variantam ar zinātnisko apzīmējumu B.1.1.529 "ir ļoti liels mutāciju skaits", sacīja virusologs Tulio de Oliveira steigšus sasauktā preses konferencē.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu