Austrālija jaunā Covid-19 paveida dēļ atliek robežu atvēršanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Austrālija Covid-19 jaunā Dienvidāfrikas jeb omikrona paveida dēļ pirmdien atlikusi plānus atvērt valsts robežas kvalificētajiem darbiniekiem un studentiem.

Austrālijas amatpersonas svētdien pavēstīja, ka valstī reģistrēti pirmie omikrona varianta gadījumi, kas konstatēts diviem pasažieriem, kuri no Dienvidāfrikas ielidojuši Sidnejā. Pēc tam tika reģistrēti vēl trīs gadījumi, tātad kopumā pieci.

Omikrona paveidu pirms dažām dienām identificēja zinātnieki Dienvidāfrikā un par to joprojām zināms maz. Tomēr daudzas valstis steigušās rīkoties.

Pēc amatpersonu ārkārtas sēdes Austrālijas premjerministrs Skots Morisons paziņoja, ka 1.decembrī paredzētā valsts robežu atvēršana tiks atlikta vismaz par divām nedēļām.

Austrālijas robežas vairumam citu valstu pilsoņu ir slēgtas jau ilgāk nekā 20 mēnešus, izraisot darbaspēka trūkumu un iedragājot tūrisma nozari.

Morisons šo aizkavēšanos raksturoja kā "nepieciešamu un pagaidu lēmumu", kas pieņemts, uzklausot mediķu padomus.

"Pagaidu pauze nodrošinās, ka Austrālija varēs apkopot informāciju, kas mums nepieciešama, lai labāk izprastu omikrona variantu," sacīja Morisons.

Viņš norādīja uz bažām par vakcīnu efektivitāti, omikrona izraisītas saslimšanas nopietnību un lipīgumu.

Austrālijas ierobežojumi ceļošanai ir starp stingrākajiem un ilgstošākajiem pasaulē, kas daļēji skaidrojams ar lēno vakcinācijas tempu.

Valsts konservatīvā valdība ir atvērusi robežas austrāliešiem, pastāvīgajiem iedzīvotājiem un singapūriešiem, bet Austrālijā dzīvojošajiem kvalificētajiem darbiniekiem, kuru skaits aplēsts uz 1,4 miljoniem, ir aizliegts atgriezties Austrālijā, ja viņi no tās izbraukuši.

Lēmums atlikt robežu atvēršanu raisīs satraukumu arī Austrālijas izglītības sektorā. Aplēsts, ka ārpus Austrālijas palikuši 130 000 starptautisko studentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu