Slēgtas robežas, apturēti ienākošie reisi: pasaule cenšas iegrožot omikronu (29)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Bažījoties par koronavīrusa jaunā omikrona varianta izplatīšanos, Maroka uz divām nedēļām aizliegusi ienākošos pasažieru avioreisus, savukārt Japāna slēgs robežas ārvalstniekiem. Filipīnas tikmēr atteikušās no lēmuma sākt uzņemt vakcinētus tūristus.

Marokā aizliegums stāsies spēkā pirmdien plkst.23.59 pēc vietējā laikā (22.59 pēc Latvijas laika).

"Lēmums pieņemts Covid-19 jaunā omikrona varianta straujās izplatības dēļ Eiropā un Āfrikā un lai (..) aizsargātu Marokas pilsoņu veselību," paziņoja komiteja, kas pārrauga Marokas reakciju uz pandēmiju.

Avioreisu aizliegums tiks regulāri izvērtēts un vajadzības gadījumā atcelts vai pagarināts. Ja būs vajadzīgs, sadarbībā ar vēstniecībām no Marokas tiks organizēti repatriācijas reisi, atklāja kāda Marokas amatpersona.

Maroka, kuras ekonomikā liela nozīme ir tūrismam, piektdien aizliedza ieceļošanu no Dienvidāfrikas un sešām citām Āfrikas valstīm.

Svētdien arī Izraēla paziņoja, ka Covid-19 jaunā Dienvidāfrikas jeb omikrona paveida dēļ slēgs savas robežas ārvalstniekiem. Pirmdien ar tādu pašu paziņojumu klajā nāca Japāna, atjaunojot šomēnes atcelto aizliegumu ārzemniekiem ierasties īstermiņa biznesa braucienos, kā arī iebraukt ārvalstu studentiem un darbiniekiem.

Nedēļas nogalē Japāna iebraucējiem no Āfrikas dienvidu valstīm noteica prasību desmit dienas uzturēties karantīnā mītnēs, ko šim nolūkam izraudzījusies valdība.

Tikmēr Filipīnas, kur neviens omikrona gadījums līdz šim nav konstatēts, uz laiku apturējušas lēmumu atļaut iebraukt valstī pilnībā pret Covid-19 vakcinētiem tūristiem. Lēmums, kam bija jāstājas spēkā 1.decembrī, tika pieņemts ekonomisku iemeslu dēļ, jo tūrisma sektoram ir liela nozīme Filipīnu ekonomikā.

Omikrona paveids, kas pirmo reizi tika atklāts Dienvidāfrikā, ir jauns izaicinājums globālajiem centieniem cīnīties pret pandēmiju. Vairākas valstis jau ir no jauna ieviesušas ierobežojumus, kurus cerēja esam atstājušas pagātnē.

Zinātnieki pieļauj, ka jaunais variants varētu būt lipīgāks par Covid-19 delta jeb Indijas variantu, kā arī rezistentāks pret pašreizējām Covid-19 vakcīnām, tomēr nepieciešams ievākt vairāk datu. Taču Dienvidāfrikas medicīnas biedrības vadītāja Andželika Kutzē norādījusi, ka cilvēki ar Covid-19 jauno paveidu nesaslimst nopietni.

Jaunā paveida simptomi ir neparasti, taču viegli, sacīja Kutzē, piebilstot, ka viņa pirmo reizi par jauna paveida iespējamību satraukusies novembra sākumā, kad pie viņas praksē Pretorijā ieradušies pacienti ar neparastiem Covid-19 simptomiem, sūdzoties par ļoti lielu nogurumu.

Omikrona paveids konstatēts jau daudzās zemēs, sākot no Nīderlandes un Lielbritānijas un beidzot ar Honkongu, Austrāliju un Kanādu.

Nīderlande svētdien paziņoja, ka atklājusi vismaz 13 omikrona gadījumus, bet Austrālijā un Kanādā tika konstatēti katrā pa diviem gadījumiem.

Ņemot vērā, ka šis paveids jau ir konstatēts daudzās valstīs un ka robežu slēgšanai bieži vien ir ierobežota ietekme, Pasaules Veselības organizācija (PVO) aicinājusi paturēt robežas atvērtas.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu