Kāpēc senie ēģiptieši pārstāja būvēt piramīdas? (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ēģiptes piramīdas
Ēģiptes piramīdas Foto: Unsplash

Pirms vairāk nekā diviem tūkstošiem gadu senie ēģiptieši cēla piramīdas un bieži vien paši tajās vai blakus tām tika arī apglabāti. Bet kāpēc vēlāk tas apstājās?

Piramīdas Senās Ēģiptes faraoni mēdza celt periodā no valdnieka Džosera valdīšanas laika (2630. līdz 2611. gads pirms mūsu ēras) līdz valdnieka Ahmosa I valdīšanas laikam (1550. līdz 1525. gads pirms mūsu ēras). Džosera piramīda ir senākā zināmā piramīda pasaulē, bet Ahmosa laikā celtā piramīda Abidosā ir pēdējā zināmā dižciltīgo piramīda Ēģiptē.

Džosera piramīda
Džosera piramīda Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Šīs ikoniskās piramīdas simbolizēja faraonu varenību, bagātību un iemiesoja viņu reliģiskos uzskatus. Kāpēc gan ēģiptieši pārtrauca būvēt piramīdas, kad tika nodibināta 18. faraonu dinastija?

Senajā Ēģiptē piramīdu būvniecība sāka kļūt nepopulāra pēc Ahmosa I valdīšanas laika. Faraoni tika apglabāti nevis piramīdās, bet Valdnieku ielejā netālu no Tēbām – mūsdienu Luksoras. Tiek uzskatīts, ka senākās dižciltīgo kapenes Valdnieku ielejā tika uzbūvētas Tutmosa I valdīšanas laikā (1504. līdz 1492. gads pirms mūsu ēras). Ari viņa priekštecis Amenhoteps I (1525. līdz 1504. gads pirms mūsu ēras), iespējams, Valdnieku ielejā uzbūvēja kapenes, tomēr eģiptologi vēl par to strīdas.

Nav īsti skaidrs, kāpēc faraoni pārstāja celt dižciltīgo piramīdas. Iespējams, pie vainas bija rūpes par drošību.

“Pastāv daudzas teorijas, kāpēc ēģiptieši pārstāja būvēt piramīdas. Pavisam noteikti nozīmīgu lomu spēlēja tas, ka piramīdas bieži tika aplaupītas, tāpēc dižciltīgās personas dārgumus labāk bija apglabāt attālā ielejā, akmens ieskāvumā, nekropoles sargu uzraudzībā. Vēl pat pirms viņi pārstāja būvēt piramīdas, apbedījuma kambari vairs netika izvietoti zem piramīdas. Pēdējā piramīdā – Ahmosa I piramīdā Abidosā – valdnieka apbedījuma kambaris bija puskilometru tālāk, aiz piramīdas, dziļāk tuksnesī,” izdevumam “Live Science” stāstīja eģiptologs Eidans Dodsons.

Kādā vēsturisks dokuments, kuru sarakstījis vīrs vārdā Ineni, kurš savukārt bija atbildīgs par Tutmosa kapeņu būvniecību Valdnieku ielejā, rakstīts: “Es viens vadīju viņa majestātes kapeņu rakšanas darbus. Nevienam neredzot, nevienam nedzirdot.” Tas liecina, ka kapeņu veidošana bija ārkārtīgi slepens process.

Valdnieku ieleja Ēģiptē
Valdnieku ieleja Ēģiptē Foto: AFP / Scanpix

Valdnieku ielejas dabiskā topogrāfija varētu būt skaidrojums tam, kāpēc šī ieleja tika izvēlēta par valdnieku pēdējo atdusas vietu. Piemēram, ielejā ir smaile, kas nedaudz atgādina piramīdu. Zināms, ka ēģiptiešu faraoniem piramīda bija nozīmīga vieta, kur notika pāriešana pēcnāves dzīvē.

Arī Luksoras topogrāfijai varētu būt nozīmīga loma piramīdu celtniecības pārtraukumam. Šajā teritorijā ir daudz ciņu un pauguru. Teritorija arī ir neliela.

Kad faraoni piramīdas vairs necēla, bagātas privātpersonas to turpināja darīt. Piemēram, 3300 gadu senām kapenēm Abidosā bija 7 metrus augsta piramīda, kas kalpoja kā ieeja.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu