Turpmāk mājdzīvniekus pirmreizēji varēs reģistrēt tikai pie veterinārārstiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kaķis.
Kaķis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai uzlabotu mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtību, iecerēts, ka turpmāk mājdzīvniekus pirmreizēji varēs reģistrēt tikai pie veterinārārstiem, - to paredz trešdien trešajam lasījumam Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā atbalstītie grozījumi Veterinārmedicīnas likumā.

Kā informēja Saeimas Preses dienests, likumprojekts paredz noteikt, ka praktizējošs veterinārārsts veiks ne tikai šo dzīvnieku apzīmēšanu ar mikroshēmu, pasu un vakcinācijas apliecību izsniegšanu, bet arī to pirmreizējo reģistrāciju Lauksaimniecības datu centra mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē.

Savukārt pašvaldībai būs jānodrošina normatīvajos aktos par dzīvnieku reģistrācijas kārtību noteikto suņa apzīmēšanas un reģistrācijas prasību izpildes uzraudzība un kontrole saskaņā ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem, paredz likuma grozījumi.

Tāpat grozījumi paredz pašvaldībai tiesības izdot administratīvos aktus par suņa apzīmēšanu un reģistrāciju.

Patlaban mājdzīvnieku var reģistrēt ne tikai pie veterinārārsta, bet arī vietējā pašvaldībā, Lauksaimniecības datu centrā, izmantojot portālu "www.latvija.lv" vai centra tīmekļvietnē pieejamo e-pakalpojumu.

Tā kā dzīvnieka īpašnieks var izvēlēties, kā reģistrēt savu dzīvnieku, tad nereti dzīvnieks netiek piereģistrēts,

teikts likumprojekta anotācijā.

Tāpat likumu iecerēts papildināt ar jaunu pienākumu suņu īpašniekiem vai turētājiem - ja suni ievedīs no citas valsts, 10 dienu laikā būs jānodrošina, ka tam ir pase un tas ir reģistrēts. Ja suni būs paredzēts atsavināt, šis pienākums izpildāms līdz atsavināšanas brīdim.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka patlaban Latvijā ir reģistrēti 154 753 mājas (istabas) dzīvnieki - 147 654 suņi, 6968 kaķi un 109 seski.

Lai grozījumi Veterinārmedicīnas likumā stātos spēkā, tie galīgajā lasījumā vēl jāpieņem Saeimai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu