Pavļuts: Vakcinācijas sertifikātam varētu tikt noteikts derīguma termiņš (52)

CopyLinkedIn Draugiem X
Daniels Pavļuts.
Daniels Pavļuts. Foto: Valsts kanceleja

Covid-19 sākotnējās vakcinācijas jeb pirmo divu vakcīnu sertifikātam varētu tikt noteikts derīguma termiņš, intervijā LTV raidījumā “Šodienas jautājums” sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Uz jautājumu, kā šobrīd uzrunāt vairāk nekā 100 tūkstošus cilvēku vecumā virs 60, kuri līdz šim nav atsaukušies uz nevienu no mēģinājumiem viņus uzrunāt, Pavļuts sacīja, ka gados vecāki cilvēki gaida personisku uzaicinājumu un brīdi, kad atbrauks uz viņa mājām. "Katram tāda iespēja ir dota. Ir tādi gadījumi, kad pie kāda vēl nav bijušas iespējas ierasties. Bet, protams, ir arī gadījumi, kad vakcinētājs zvana un cilvēki no šīs iespējas atsakās."

Ministrs sacīja, ka šobrīd uzdevums ir panākt, lai senioru grupā vakcinācijas līmenis ir augstāks nekā caurmērā sabiedrībā. Lai tur nonāktu,

nepieciešams vakcinēt vēl aptuveni 80 tūkstošus cilvēku.

"Mērķis, ko mēs sev esam izvirzījuši un kas atbilst arī citu valstu praksei – ka ir vakcinēti vismaz 90% cilvēku vecuma grupā virs 60 gadiem," sacīja ministrs.

Komentējot jautājumu par obligāto vakcināciju, Pavļuts norāda, ka iepriekš valdībā apspriesta iecere par šādu pienākumu vecāka gadagājuma cilvēkiem, taču juridisku apsvērumu dēļ ideja tika noraidīta.

“Savukārt, ja ir runa par visas sabiedrības obligātu vakcināciju epidemioloģiskās situācijas griezumā, es domāju – kopā ar Tieslietu ministriju mums jāizanalizē Austrijas lēmums, Vācijas potenciālais lēmums, to juridiskais pamatojums, ņemot vērā, ka tiesību sistēma ir radniecīga. Tas noteikti ir jāizvērtē, un

es nevaru izslēgt varbūtību, ka tādu ceļu Latvija varētu iet,” atklāja Pavļuts.

Ministrs norādīja, ka vēl viens nopietns lēmums, kas stāv priekšā, ir par sākotnējās vakcinācijas sertifikātu termiņu, kas ir noteikts virknē Eiropas valstu. Viņaprāt, arī Latvija virzīsies uz to, lai noteiktu deviņu mēnešu termiņu Covid-19 sertifikātiem, līdzīgi kā Eiropas Savienība to varētu darīt attiecībā uz ceļošanu. Termiņš varētu attiekties uz sākotnējo vakcināciju pret Covid-19 kopumā.

“Tātad sertifikātiem būtu gala datums, un attiecīgi, lai tas tiktu pagarināts, būtu jāveic balstvakcinācija,” sacīja ministrs.

Ministrs šī brīža situāciju [saistībā ar Covid-19 izplatību] vērtē kā stabilu, taču tā varot ļoti strauji mainīties. "Jebkādus priekšlikumus par atvieglojumiem pirmssvētku periodā mēs vērtēsim ar ļoti lielu piesardzību," pauž Pavļuts.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu