Viss, kas jāzina par Zemei tuvojošos asteroīdu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Asteroīds "4660 Nereus"
Asteroīds "4660 Nereus" Foto: NASA/JPL

Nākamnedēļ, 11. decembrī, Zemei garām palidos ievērojama izmēra asteroīds. Lūk, kas par to jāzina.

Asteroīds vārds ir “4660 Nereus”, un Zemei tuvajā visuma telpā tas ir relatīvi biežs viesis. Tas nozīmē, ka astronomi šo asteroīdu ir labi izpētījuši un raksturojuši. Tas ir 330 metru diametrā – paliela debesskrāpja izmērā.

Ja satrūkies, tad kļūsti mierīgs, jo asteroīds mūsu planētā neietrieksies, garām tai palidojot drošā 3,93 miljonu kilometru lielā attālumā. Tas ir aptuveni desmit reižu vairāk nekā attālums no Zemes līdz Mēnesim, raksta "Science Alert".

Tiesa, ņemot vērā asteroīda izmēru un tā attālumu no Zemes, tas tiek uzskatīts par Zemei potenciāli bīstamu. Par tādu tiek uzskatīts katrs asteroīds, kas Zemes orbītai pietuvojas vismaz 7,48 miljonus kilometru lielā attālumā un ir lielāks par 140 metriem apkārtmērā. Šajā kategorijā ietilpst ļoti daudz kosmosa objektu.

Pastāv vairāki iemesli, kāpēc šos asteroīdus uzmanīt. Piemēram, tie var noklīst no sava uzņemtā kursa un ieņemt trajektoriju, kas Zemei varētu būt bīstamāka.

“4660 Nereus” pirmo reizi tika atklāts 1982. gadā. Asteroīds ir īpašs ne tikai tā bīstamības dēļ, bet arī tāpēc, ka Zemei garām tas palido relatīvi regulāri. Savā 1,82 gadu ilgajā orbītā ap Sauli Zemei tas pietuvojas aptuveni reizi 10 gados. Tieši tāpēc asteroīds ir labs mērķis asteroīdu misijām.

Lai nu kā, asteroīds mums uz galvas nākamnedēļ vēl neuzkritīs. Ja vēlies sekot līdzi asteroīdam arī pats, tad to var darīt ŠEIT.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu