Erdogans atbrīvo no amata Turcijas finanšu ministru (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans atbrīvojis no amata finanšu ministru Litfi Elvanu, kuru pirms nedaudz vairāk kā gada pats izraudzījās šim amatam.

Ceturtdien oficiālajā vēstnesī publicētajā dekrētā teikts, ka Elvans "lūdza viņu atbrīvot no amata", bet par jauno finanšu ministru iecelts Nuredins Nebati.

57 gadus vecais uzņēmējs un bijušais parlamenta deputāts no Erdogana Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) Nebati bija viens no četriem Elvana vietniekiem.

Elvans pērn novembrī finanšu ministra amatā nomainīja Erdogana znotu Beratu Albairaku, kurš tolaik paziņoja, ka no amata atkāpjas veselības apsvērumu dēļ.

Kopš tā laika finanšu tirgu satricinājis liras vērtības kritums, augstā inflācija un pretrunas procentu likmju jautājumā.

Liras vērtība pret ASV dolāru kopš šā gada sākuma sarukusi par 47% un sasniegusi visu laiku zemāko līmeni.

Liras nekontrolētu vērtības kritumu izraisījis Erdogana spiediens uz centrālo banku, pieprasot samazināt bāzes procentu likmes, jo viņš atbalsta netradicionālu uzskatu, ka augstākas procentu likmes kāpina inflācijas pieaugumu.

Pagājušajā mēnesī Turcijas prezidents brīdināja, ka varētu no amata atbrīvot tos savas valdības locekļus, kuri aizstāv bāzes procentu likmju paaugstinājumu. Tolaik gan konkrētas amatpersonas viņš vārdā nenosauca.

Dažas stundas agrāk Elvans bija atzinis, ka inflācija Turcijā ir krietni augstāka nekā oficiāli noteiktais mērķis un fiskālā disciplīna ir pamata nosacījums, lai atvēsinātu tirgus.

Vietējos medijos izskanēja, ka Erdogans nebija apmierināts ar tādiem Elvana izteikumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu